חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
טיפולי אנרגיה
רפלקסולוגיה
רפואה סינית
פסיכותרפיה ואימון
נטורופתיה ותזונה
טיפולי מגע וגוף
הריון ולידה
מרפאת כאב אלטרנטיבית
טיפול בכאב
אבחון גלובלי

קטניות

על היתרונות הבריאותיים של הקטניות נכתבו כבר כל כך הרבה מילים, שאיננו יודעים מאין להתחיל.קטניות - טיליה קליניקה טיפולית

בין שפע היתרונות שמייחסים לקטניות תמצאו: מניעת מחלות לב, מניעה וריפוי סוכרת סוג 2, הפחתת רמות כולסטרול "רע" (LDL ) בדם, פתרון בעיות במערכת העיכול, סיוע בירידה במשקל ועוד.
קיים מגוון רחב של קטניות, מהן ניתן להכין מאכלים טעימים ומזינים. בדובר בזרעים אשר גדלים בתרמילים: כל סוגי השעועית (לבנה, חומה, אדומה, שחורה, מש, אזוקי ועוד), כל סוגי העדשים (כתומים, חומים, שחורים), אפונה, פולי סויה (פולים יבשים, טריים), בוטנים (כן, זו קטניה), חומוס ופול. לכל אחת מיוחסים מגוון יתרונות בריאותיים שונים ולכן כדאי לאכול ממגוון סוגים.
ישנה חשיבות רבה בהשרייתם של רוב סוגי הקטניות, מס' שעות לפני הבישול, על מנת להקל\ לקצר את הבישול, להעצים את רמת המינרלים בעשרות אחוזים ולהקל על עיכול הקטניות. מומלץ לבשל את הקטניות בנפרד, במים, ואח"כ להוסיף אותן לתבשיל או הרוטב.

בישול קטניות

עדשים

עדשים חומות ושחורות מומלץ לבשל בסיר לחץ. מקצר מאוד את זמן הבישול, מרכך את העדשים ומקל על העיכול.

עדשים כתומות הן יוצאות דופן – הן מתרככות בקלות וזמן הבישול שלהן זהה לזה של אורז לבן או של פתיתים.
אין להוסיף מלח למי הבישול – מקשה על הריכוך.

שעועית

עקרונות חשובים:

מומלץ להשרות 24 שעות במי ברז תוך החלפה של המים מס' פעמים, אך גם 12 שעות השרייה עם החלפה של המים פעם אחת או פעמיים לפחות, זה בסדר (אפשר להקפיא לאחר השריה).
ניתן להוסיף אצת קומבו לבישול, לצורך ריכוך ועיכול קל יותר. לאחר הבישול ניתן להשליך אותה. לא משנה את הטעם של התבשיל.
מומלץ מאוד – לבשל בסיר לחץ. מקצר מאוד את זמן הבישול, מרכך את השעועית ומקל על העיכול.
יש להסיר את הקצף מעל פני מי הבישול ולהשליך.
חשוב להחליף את המים לפחות פעם אחת, ועדיף פעמיים לאחר הרתיחה הראשונה, על מנת להקל על מערכת העיכול.
אין להוסיף מלח למי הבישול – מקשה על הריכוך.
בישול בלחץ בינוני כ-25 דקות עד חצי שעה.

טיפ

אפשר להקפיא את הקטניות גם לאחר שהן מבושלות וכך לחסוך הרבה זמן והתעסקות. פעם אחת מבשלים כמות גדולה, מחלקים לקופסאות ומקפיאים.
כשרוצים לאכול, מכינים רוטב, מרק או תבשיל ומוסיפים אליו את הקטניות המבושלות.

מאמר שנכתב ע"י יוסף דביר

גלילה לראש העמוד