בזמן האחרון שומעים יותר ויותר על התססת מזון ומזונות מותססים מכל מקום, זה ממש הופך להיות הטרנד החדש בעולם הבריאות והטבע. התססת מזון בעצמה מגיעה אלינו עוד משחר האנשות כאשר אנשים היו מכינים יין, משקאות מותססים ואפילו מוצרי חלב מותססים (הגבינות למינהם). אז מה כל כך מיוחד במזונות מותססים ? למה כולם מדברים עליהם ? מה יתרונותיהם ?
קודם כל, בוא נבין קצת מה הם מזונות מותססים. מזונות מותססים הם מזונות שעברו תהליך תסיסה על ידי חיידיקים אנירוביים (חיידקים המתרבים ללא נוחכות חמצן). זה יכול להיות כל מזון שהוא, ירק, פרי, חלב, צמחים, תה, קפה ואפילו בשר. החמוצים, המלפפונים הכבושים והעגבניות הכבושות המפורסמות הם דוגמא טובה למזון מותסס כמו גם היין, הגבינה, החומץ, המיסו ועוד. אופן ההכנה שלו הוא מאוד פשוט. כל מה שצריך זה ירק (לדוגמא), קצת מלח וצינצנת ריקה. ממליחים את המזון ודוחסים אותו לצנצנת כך שלא ישאר מקום לחמצן בכלל, סוגרים את הצנצנת ומשאירים אותה לשבוע-שבועייים. מה שקורה בתהליך ההתססה זה שהחיידקים הטבעיים הפרוביוטיים אשר נמצאים בתוך ועל הירק מתחילים לפרק את הסוכרים והפחמימות של הירק ומתחילים להתרבות ולייצר רכיבי מזון חיוניים. ולא, לא מדובר בחיידקים פתוגניים "הרעים" הגורמים למחלות אלא אותם החיידקים הפרוביוטיים החיוניים אשר מדברים עליהם כל כך הרבה בטלויזיה והתקשורת.
אז מה הן בעצם היתרונות לאכילת מזונות מותססים ?
למזונות מותססים יש יתרונות גדולים במיוחד אשר משתווים אפילו למזון-על ! אני אספר כאן על כמה מהם:
1.) היתרון הראשון ואחד מהיתרונות הכי חשובים של אכילת מזונות מותססים הוא התוכן הגדול של חיידקים פרוביוטיים חיים. מזונות מותססים מכילים פי 100 יותר חיידקים פרוביוטיים ידידותיים מאשר בתוסף תזונה. אכילת מזונות מותססים מעשירה את הפלורה הטבעית של מערכת העיכול שלנו אשר חשובה מאוד לחיזוק מערכת החיסון ובמניעה וטיפול במחלות אוטואימוניות, סכרת, מחלות מעי דלקתיות, תסמונת המעי הרגיש, אסתמה, אלרגיות, קנדידה ועוד.
2.) מזונות מותססים משפרים את העיכול הכללי בכך שהם מאזנים את רמת החומציות של הקיבה (מגבירים חומציות כשה היא נמוכה ומורידים חוצמיות כשה היא גבוהה), החיידקים הפרוביוטיים מסייעים לספיגה טובה יותר של המזון. דרך נוספת היא סיוע בפירוק מזונות על ידי אנזימי עיכול. מזונות מותססים מכילים כמות גבוהה של אנזימי עיכול המסעיים באופן ישירים לפירוק פחמימות, חלבונים ושומנים במזון.
3.) מזונות מותססים עשירים באנזימים – אנזימים הם לא רק אנזימי עיכול. האנזימים בגוף האדם הם חלק חיוני ביותר בשמירה על קיום הגוף מפני שאנזימים הם אלה שמוצאים לפועל כל תהליך כימי שהוא בגוף, כמו בניה והרס של חומרים ותאים, הם "עובדי הביניין" של הגוף אשר מוצאים לפועל כל פעולה כימית. לכל אחד מאיתנו יש מאגר של אנזימים בגוף, עם הגיל ועם אכילת מזון מבושל וללא אנזימי עיכול, מאגר האנזימים שלנו הולך וקטן דבר אשר עלול לגרום למחלות שונות. מזונות מותססים חיים (אשר לא בושבלו) מכילים כמות גדולה של אנזימי עיכול המאפשרים עיכול טוב יותר של מזון ושמירה על המאגר האנזימים של הגוף.
4.) דטוקסיפיקציה (ניקוי רעלים) – החיידיקים הפרוביוטיים במזונות המותססים מסעיים בניקוי רעלים מהגוף. הם מסעיים בפירוק מתכות כבדות, קטילה של חיידיקים פתוגניים, ניטרול של רעלנים אשר מפרישים חיידקים פתוגניים וניקוי חומרים רעילים נוספים…
בעולם כיום, עם רמות של אנטיביוטיקה במזונות כמו בשר, עוף וביצים, עם רמות של כלור בתוך מי השתיה, ג'אנק פוד וסטרס גבוהה לרובינו אפשר למצוא תכולת פלורה ידידותית פגוע במעיים ומערכת העיכול, לכן אכילת מזונות מותססים או שימוש בתוספי פרוביוטיקה על בסיס יום-יומי הוא דבר הכרחי על מנת לשמור על בריאות כללית טובה, מניעה של מחלות, שמירה על בריאות נפשית ובריאות המוח ומערכת חיסון חזקה.
נ.ב – כמה הערות על מזונות מתוססים
המזונות הכביכול המותססים שמוכרים בחניות כמו מלפפונים חמוצים, עגבניות כבושות, וכל החמוצים למינהם, לרוב הם לא באמת מזונות שעברו את התהליך הטבעי של התסיסה, הרבה פעמים הם מכילים סוכר, חומץ וחומרים משמרים ולכן הם כלל לא מומלצים לצריכה. במקום זאת, הכנה ביתית של מזונות מותססים בתהליך טבעי הוא הרצוי ביותר. והמלצה אחרונה אך חשובה היא השימוש בירקות ומזונות אורגניים להתססה על פני ירקות ומזונות "רגילים" מפני שהם ניקיים מהדברה ולכן מכילים יותר חידקיים פרוביוטיים ועשירים יותר ברכיבי תזונה כמו וטימנים ומינרלים הרבה יותר.
נכתב ע"י שמעון פצ'נקין