חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
טיפולי אנרגיה
רפלקסולוגיה
רפואה סינית
פסיכותרפיה ואימון
נטורופתיה ותזונה
טיפולי מגע וגוף
הריון ולידה
מרפאת כאב אלטרנטיבית
טיפול בכאב
אבחון גלובלי

יוגה ותזונה

צמחי מרפא - נטורופתיה קליניקת טיליה
שיעורי יוגה ברוח השאדו יוגה כל יום רביעי בערב, לחצו כאן לפרטים
טיליה קליניקה טיפולית – מרכז רפואה משלימה וטיפולים הוליסטיים

במהלך מסעי ולימודי בנתבי התורות המזרחיות לאימון ולרפואה,עלו בי לא פעם שאלות לגבי הבסיס לסימפטומים פתולוגיים שונים ולטיפול בהם.לאחר חקירה ממושכת מצאתי את עצמי,פעם אחר פעם,חוזר להבנה הבסיסית שרבות מהתופעות השונות שמהן סובל האדם המודרני קשורות לתזונה. 

מערכת לטיהור רעלים:

במאמר זה אנסה להביא ולחשוף את הבסיס להתנהלות תזונתית נאותה וכמובן פרקטית בעולמנו המודרני המהיר.

אנשים רבים,בכל רחבי העולם סובלים מבעיות רפואיות כאלו ואחרות. בעיות "קטנות" כגון:משקל עודף,עייפות מתמשכת,אלרגיות,דיכאון או בעיות עיכול.או בעיות "גדולות" כגון: מחלות לב וכלי דם,סרטן,השמנת יתר,מחלות ריאה וכבד והפרעות הורמונליות ואוטואימוניות. האדם הסובל מצפה לקבל עזרה בצורה של ניתוחים או תרופות משום שהוא חונך לדעת שאלה הם הפתרונות המקובלים לריפוי שלו. כך הוא מסיר אחריות מעצמו וממתין לראות איך ההבטחות שקיבל מהרופאים או מחברות התרופות יגשימו את עצמן.

אך האמת היא שונה.  הכוח לרפא נמצא קרוב הרבה יותר. הוא נמצא בתוך גופכם ,שפועל בכוח האינטליגנציה הטבעית המדהימה שלו. בעזרתו תשיגו רווחה,מרץ ואריכות חיים,שהם זכותכם מלידה. זהו החלק החסר בפסיפס הבריאות-מקור בלתי מנוצל לריפוי,להתחדשות,לשיקום ואפילו לשיבה לנעורים.

מערכת הטיהור מרעלים מורכבת מאיברים שונים ומעורבת בתהליכים פיזיולוגיים שונים ורבים שפועלים יחד בגוף כולו.

טיהור מרעלים משפר את מצבו הפיזי והשכלי של הגוף. הוא מאפשר מעבר פתוח למאגרים אינסופיים של אנרגיה,שלא ידעתם שיש לכם. אתם פשוט צריכים ללמוד איך "להפעיל" מערכת שכבר נולדתם איתה, ושהמתינה בסבלנות להזדמנות לשרת אתכם.

במשך אלפי שנים ידעה האנושות על קיומן של השפעות רעילות שגורמות להפרעות בתפקוד,נזקים,מחלות,הזדקנות בטרם עת ומוות. רעלים אלה גורמים לנו לגירוי ומתח,ובסופו של דבר לסבל רב למוח ולגוף,בגלל הפסולת שנוצרת כתוצאה מהפעילות היומיומית של התאים שלנו ושמצטברת בתוכנו. טיהור מתבצע ללא הפסקה והוא חלק מנוסחת החיים הבסיסית. הקדמונים ידעו היטב שיש לאפשר מפעם לפעם למערכת חיונית זו לבצע טיהור עמוק מהרגיל. יש להניח לה לטפל במשקעי רעלים שמצטברים בקלות בגופנו בשל אכילה,פעילות ומתח מוגזמים. עוד בימי קדם היו נוהגים לצום ולמדוט בכדי לטהר את הגוף והתודעה מפסולת רעילה. שיטה עתיקה לטיהור מרעלים היא היוגה. היוגה נותנת מענה תזונתי שמקל על מערכות הגוף ומציעה מגוון תנוחות,תרגלי נשימה ופעילויות פיזיות שבין היתר עוזרות לניקוי תאי מרעלים.כמו כן,היוגה נותנת מענה לפסולת המנטאלית באמצעות של אסאנה, פראנאימה, ריכוז ומדיטציה.

במאה האחרונה החשיפה לרעלים הולכת ומחריפה והגוף מתקשה לעמוד בקצב,נחלש ולבסוף קורס.

ככל שהתזונה שלנו מידלדלת יותר מהמרכיבים התזונתיים שחיוניים לגופנו,וככל שהחיים שלנו נעשים מהירים יותר ומתוחים יותר,כך גוברת המעמסה שמוטלת על המערכת שלנו לטיהור מרעלים. אחת התוצאות הנפוצות ביותר של תפקוד גרוע של מערכת כזאת היא דלקת. רק לאחרונה הכירה הרפואה המודרנית בעובדה שדלקת כרונית נמצאת ביסודן של מחלות שהפכו בימינו למגפה. אלה כוללות סרטן,מחלת לב,כלי דם,סוכרת והפרעות אוטואימוניות.

שאלו את עצמכם-האם אתם סובלים בתכיפות מכאבי ראש?צינון קבוע?עצירות?עיניים מגורות?אלרגיות?ליחה מרובה?נפיחות אחרי ארוחה?משקל יתר?עיגולים שחורים מתחת לעיניים?צרבת?גזים?שינה קלה וחסרת מנוחה?פצעונים וגירויים בעור? כאבי מפרקים?מצב רוח רע?כעסים לא מוסברים?נימול?בצקות?ריח גוף רע? כל אלה עשויים להיות תסמיני רעילות. זה הזמן להתעורר ולעורר את המערכת הקדומה.

אל לנו לשכוח את האמת המטרידה שהמצב הרעיל בגופנו הוא בעצם בבואה של המצב הרעיל בכדור הארץ.

במאות האחרונות בני האדם "תרמו" רבות לרעילות העולם: האדם מתרבה במהירות ומתעלם מחוקי הטבע שחלים על צפיפות אוכלוסין,מרחב וזמינות למזון. בני אדם כורתים עצים ובכך מחסלים את ריאותיו. האדם מייצר רעלים שונים ופולט אותם לסביבה,ואלה יחד עם גזי החממה מצטברים במהירות שעולה על יכולתו של כדור הארץ לחסל אותם. הרעילות שנוצרת בשל כך הורגת אותנו ואת הכוכב שלנו.

על הרבה גורמים להרעלה אין לנו ,כפרטים, שליטה. החלק האישי שלנו ברוב התחלואים נגרם בגלל אכילת יתר וצריכת מזונות מעובדים ,מורעלים ולא מזינים.

מהו רעל?

רעל הוא חומר שמשפיע לרעה על הפיזיולוגיה ומשבש את תפקודי הגוף. קיימים בעולם רעלים מסוגים רבים ובעלי תכונות שונות. אנדו- טוקסינים(רעלים פנימיים) הם פסולת שנפלטת במהלך פעילות נורמאלית של התאים. הם כוללים בין השאר,חומצות שתן,אמוניה וחומצות חלב.כשרעלים אלה מצטברים בגוף,הם גורמים למחלות,לדוגמה: הצטברות חומצת שתן גורמת לשיגרון.

אקסו- טוקסינים(רעלים חיצוניים) ,הם רעלים מעשה ידי אדם,שאנחנו נחשפים אליהם בכוונה או במקרה. מדי שנה האדם ממציא אלפי כימיקלים שעלולים לשבש את התפקוד הנורמלי של התאים. כגון: מדבירי מזיקים,תוספים לפלסטיק,כספית,חומצות טרנס, דשנים רעילים וחומרי ריסוס על פירות וירקות, בנזן ועוד…

ישנם ארבעה שכבות שמפרידות את הכימיה הפנימית שלנו מהסביבה:

1.העור: שכבה זו מפרידה בין הדם,הרקמות והאיברים שלנו לבין העולם שסביבנו.  שכבה זו יוצרת השליה של הפרדה והגנה. אך האמת היא שהעור פעיל מאוד,הוא בוחר מה שלדעתו כדאי לו לספוג ולקלוט מהסביבה ודוחה את היתר. הוא גם פולט החוצה מה שאינו נחוץ או רצוי לגוף. המקור העיקרי של רעלים שחודרים דרך שכבה זו הוא מוצרי טיפוח לגוף-צבע שיער, בושם, קצף אמבט, חומרי עיצוב לשיער,  חומרי שיזוף, דיו, אלכוהול ועוד רעלים רבים אחרים הם חלק מחומרי הטיפוח. רוב מוצרים אלה מכילים תרכובות כימיות שאינן קיימות בטבע (ורובן מרעילות וגורמות לתפקוד לקוי של מערכות הגוף השונות).בשכבה ראשונה זו אני כוללים גם את האוויר שאנו נושמים ואת האוכל שאנו אוכלים. גזי פליטה ממכוניות, עשן סיגריות ועשן התעשייה תורמים להרעלה.

מזון מעובד,משחות שיניים מלאות כימיקלים,תכשירים לשטיפת הפה ותרסיסים לרענון הנשימה …כולם מרעילים.

אדם שחי 80 שנה מעכל 25 טון מזון במשך חייו.מזון הוא מקור לרעילות שחודרת דרך השכבה הראשונה של ההגנה שלנו. מקור נוסף להרעלה הוא תרופות מרשם קבועות, שבנוסף לתהליכים מצילי החיים שלהם נועדו, גורמות למניעה או שיבוש של ספיגת מרכיבים תזונתיים חיוניים.

2.השכבה השנייה: היא כוללת בגדים,וכל מה שאנחנו משתמשים בו לניקוי,עיבוד,צביעה והענקת ריח. רוב הבדים שאנו מניחים על גופינו היום מרוססים במדבירי חרקים,יותר מהמזון שלנו. מגדלי הכותנה משתמשים ב25% ממדבירי המזיקים של העולם. אלה חודרים לקרקע,למים ולאוויר. פרות חלב אוכלות זרעי כותנה ובכך מרעילות את החלב שאנו צורכים. הוסיפו לכך את הבדים הסינתטיים על בסיס נפט שהתרגלנו ללבוש- אקריליק,ניילון,פוליאסטר ועוד. חומרים אלו ועוד גורמים לנזק בכבד,בכליות ובמערכת העצבים.

3.השכבה השלישית: שכבה זו מרוחקת קצת יותר מאתנו,והוא הסביבה שבה אנו חיים-הבית ומקום העבודה. מחקרים מראים שלרוב האוויר בתוך הבית מזוהם יותר מזה שבחוץ. בעקר בגלל פליטה ע"י רהיטים,צבעים,שטיחים מקיר לקיר,קצף,חומרי בידוד,מעכבי שריפה ובנוסף אבק,קשקשים ועשן סיגריות.

אזבסט ועופרת הם בראש רשימת הרעלים הביתיים,כיום כבר לא משתמשים בחומרים אלה לבניה אך אפשר למצוא אותם במוצרים כגון וילונות פלסטיק לבית ולאמבטיה. נמצא קשר בין מוצרים לניקוי הבית כגון אקונומיקה לבעיות פוריות אצל גברים והפרעות למידה אצל ילדים. מטהרי אוויר למינן גורמים להרעלה נוספת.

  1. השכבה הרביעית: העבה מכולן,מסתיימת בשולי האטמוספרה שלנו מכילה מספר עצום של רעלים שונים. רבים מהם הם תוצרי לוואי של חקלאות, תעשיה ותובלה,כולל גזי פליטה ממכוניות,משאיות ומטוסים. קרבת מגורים לדרכים ראשיות ומפעלים מגבירה את הרעילות. מתכות כבדות כגון: קדמיום,כספית,ארסן,כרום ועופרת נפלטות לסביבה וחודרות למוצרי הצריכה שלנו.הן מצטברות ברקמות שומן בריכוזים גבוהים ונשארות בהן לאורך זמן. הן משפיעות על תפקודי מוח רבים ומשבשות אותם,משום שהם נמשכות מאוד לשומן שמהווה 90% מהמוח שלנו. הכספית חודרת לקרקע ולמים ומשם היא מגיעה אל צמחים שבתורם נאכלים ע"י בעלי חיים.כשבני אדם או בעלי חיים אוכלים דגים או בשר שזוהמו בכספית,הם נמצאים בסכנה מתגברת.

סוג נוסף של רעלים שקיימים בשכבה הרבעית הוא התדרים האלקטרומגנטיים. לדעת מדענים ורופאים הקרינה מכבלי חשמל,טלפונים ניידים,אוזניות,מחשבים וכל שאר המכשירים החשמליים המקיפים אותנו,גורמת לנו אותם רגישויות ותסמינים,שנגרמים ע"י רעלים כימיים.

מזון רעיל:

המזון הוא מקור החשיפה הכימית הקרוב ביותר אלינו. הוא המצרך החשוב ביותר לכל אורגניזם חי,אבל בניגוד לכל האורגניזמים האחרים אצל האדם הוא נמצא במישור שונה לגמרי. חיינו סובבים סביבו. אנחנו חוגגים איתו ומתאבלים איתו. בסופו של דבר אנחנו מה שאנחנו אוכלים,משום שהמזון מספק לנו את החומרים לבניית גופנו. היום,להבדיל מהעידן הפרהיסטורי שבו אנשים היו אוכלים אך ורק מזון אורגני שנקטף,נאסף או ניצוד באותו היום,אנחנו קונים את המזון שלנו במרכולים מודרניים. הוא עמוס בכימיקלים שמסוגלים לגרום למחלות,לבדם או בשילוב עם אחרים. שיטת העיבוד ההמונית מגדילה את החשיפה לחיידקים רעילים ואפילו הדגים ,הבשר ומוצרי החלב עוברים גם הם מספר רב של שלבי עיבוד בלתי נחוצים.

אחת הדרכים הטובות ביותר להפחתת החשיפה שלנו לרעלים והגדלת כמות המרכיבים התזונתיים שאנו צורכים היא לרכוש מזונות טריים ככל האפשר,ממקור בטוח, מקומי. בדרך לצלחת שלנו המזונות הנפוצים עוברים דישון,הדברה,החדרת הורמונים ואנטיביוטיקה,קרינה,פסטור,הידרוגנציה(שינוי שומנים ושמנים כדי להגביר את יציבותם והארכת חיי המדף שלהם)ואפילו קוסמטיקה-כגון כיסוי של פירות בשעווה.

נושא חשוב נוסף הוא צריכת חלב.האדם הוא היונק היחיד ששותה חלב אחרי שהוא מפסיק לינוק משדי אמו.אנחנו גם לוקחים חלב מבעלי חיים אחרים,ומתעלמים מהעובדה שהוא מלא הורמונים ואנטיביוטיקה ומרעיל אותנו.

נתון מדאיג נוסף הוא המים שאנו שותים. מי הברז שלנו מטופלים בכלור כדי להרוג אורגניזמים מיקרוסקופיים. אך ידוע שכלור הוא כימיקל שפוגע גם במערכות גוף האדם. בנוסף מוסיפים להם גם פלואוריד בכדי לחזק את השיניים-אבל זהו רעל שגורם לבעיות בבלוטת התריס,הכליות,מערכת העצבים המרכזית והשלד,כמו גם סרטן ו-I.Q נמוך.

אריזות הפלסטיק שעוטפות את המזונות שלנו ואת בקבוקי השתייה שלנו מפרישות כימיקלים אל תוך המזון והשקאות שאנו צורכים.

כל הנתונים האלה ועוד רבים נוספים,מעידים על כך שאכילה,שהכרחית להישרדות,הפכה לקטלנית עברנו….

כיום,עולמנו מוצף ב"שיטות פלא" להרזיה ו\או שמירה על המשקל. חלקם מונעות פחממות,חלקם מונעות שומנים וחלקם מונעות חלבונים. חלקם משלבות בין השלושה או מתבססות על צריכת דבר אחד לאורך זמן. אך עדין לכל כיוון שבו נפנה את עיינו נראה אנשים שסובלים מעודף משקל ובריאות לקויה. האמת היא שהאדם זקוק לכל אבות המזון בשביל לחיות בבריאות. הבעיה היא שבעולם כולו התזונה שלנו חסרה מרכיבים תזונתיים בגלל דלדול הקרקע,תנאי גידול לא טבעיים ורעילות עולמית.

שאלות חשובות שעל כולנו לשאול את עצמנו הם:

1.כמה אנחנו אוכלים ובאיזה תכיפות? (האם אנו באמת צריכים לאכול 3 ארוחות ביום…האם אנו צריכים באמת לאגור מזון לא טרי…).

2.איפה אנחנו קונים את המזון שלנו?(שוק איכרים מקומי או סופר גדול ועמוס…מזון אורגני או ארוז בעטיפת פלסטיק…).

3.מה אכל המזון שלנו?(צמחים שגדלים בקרקעות דלות במינרלים…פרות ועופות שגדלים במכלאות צפופות ואוכלות מזון מהונדס עמוס בכימיקלים  ואנטיביוטיקה…).

  1. מי הם האנשים שחייהם ארוכים ובריאים יותר? יש מספר מקומות בעולם שקיבלו את הכינוי "האזורים הכחולים" –אזור כזה קיים בדרום אקוודור,אחר באיים בדרום איטליה,אחד בכפר דייגים ביפן ועוד אחד במדבר בדרום קליפורניה-אנשים אלה חיים ברווחה ונהנים מחיים ארוכים,פעילים ובריאים. חוקרים גילו שהמשותף להם הוא אורח החיים:הם מגדלים כל מה שהם אוכלים בעזרת קומפוסט,מים ושמש בלבד,ללא כימיקלים.המזון צמחי בעיקר,לרוב טרי ותמיד עונתי.בעלי החיים גדלים ואוכלים בצורה הטבעית להם.הכנת המזון ובישלו לוקחת זמן רב יותר.זמן הלעיסה שלהם ארוך פי עשרה מזה של שאר האוכלוסייה בעולם.הם מבלים בשמש ומתנועעים הרבה.מפעם לפעם הם גם אוכלים מזונות עשירים ושותים יין.לכולם קשרי משפחה חזקים,הם דוגלים באחווה וידידות ,אוכלים תמיד ליד השולחן עם משפחה וידידים ולכולם תחושת מטרה ושייכות לקהילה.אם אנו נוכל לאמץ ולו במעט כמה מהרגלי חיים אלה ,אין ספק שבריאותינו ומצב רוחנו ישתפרו ללא הכר.

 

תגובת שרשרת:

כל מולקולת רעל יוצרת שרשרת תגובות שהולכת ומתפשטת,כמו אדווה סביב אבן שהושלכה לתוך אגם שקט. לרעלים דרכים רבות להפריע לפיזיולוגיה הנורמלית של החיים. דוגמאות: ארסן-חוסם את מעבר החמצן שנחוץ למטבוליזם של הגלוקוזה בגוף. צריכה מוגברת של קופאין גורמת לגירוי יתר של בלוטת יותרת הכליה,אלו מפרישות הורמונים שונים שיוצרים בתורם גירוי יתר למערכת העצבים הסימפתטית. רעלים אחרים הורגים את החיידקים הטובים במערכת העיכול,מונעים חיבור נכון של חמצן לתאי דם אדומים,משפעים על הדנ"א, או חוסמים את ספיגתם של ויטמינים ומינרלים שונים. בנוסף יש יצור מתמיד של רדיקלים חופשיים שפוגעים בתפקוד האיברים וזרימת הנוזלים השונים. בעיה נוספת היא חשיפת יתר למתכות כבדותאורגניזמים חיים צריכים כמויות מזעריות של חלק מהמתכות האלו, ביניהן: קובלט, נחושת, מגנזיום, מוליבדן, ונדיום, אבץ וסטרונציום; אבל כמויות גבוהות של יסודות אלו הן רעילות לכל יצור חי. מתכות אחרות כמו קדמיום, כספית ועופרת אינן נחוצות כלל לקיומו של אורגניזם, וכאשר הן מצטברות בגופם של אורגניזמים רבים הן רעילות להם.

רוב המסורות הרפואיות במזרח מתייחסות לריר או ליחה כאל פסולת רעילה של הגוף. הרפואה הסינית טוענת שהריר נמצא בכל הגוף:בתאים,מסביב לתאים,בדם,במעיים ואפילו במחשבות. הרפואה ההודית המסורתית מכנה חומר כבד,רעיל זה,שמצטבר בגוף,"אמה"(amma),מבלי להתייחס למקור שלו- גופני או נפשי.ע"פ שיטה זו כל גורמי המתח שמשפיעים על הגוף,ממאכלים רעילים ועד מחשבות רעילות,מתבטאים בהצטברות כמות גדולה של ריר או ליחה בגוף,וזהו השלב הראשון של המחלה. הסימן הקליני שלו הוא צורות שונות של "נפיחות":העור רופף ולא מתוח,עיגולים שחורים מתחת לעיניים. השמנת יתר,בטן נפוחה גם אצל אנשים רזים,הלשון מחוסה בקרום לבן(רצוי לסלקו בבוקר ע"י מנקה לשון),תחושת כבדות ואיטיות,היעדר שמחה או בהירות במחשבה (מצב טמאסי ע"פ האירוודה ההודית),עצירות,תסמונת המעי הרגיש,מחלות אוטואימוניות,אלגיות,דיכאון ועוד…

לגוף שלנו יש דרך לסילוק הריר .כשדולפת ליחה מהאף שלנו אנו מקנחים אותו כדי לעזור לו לפלוט אותה. כדי להוציא ריר או ליחה שנוצרו עמוק בתוך הגוף,הם נשאבים מהתאים,נישאים בזרם הדם אל דופנות המעיים,עוברים דרכם אל תוך המעיים ומשם מסולקים החוצה. אבל אם כמות הרעלים שחודרים אל תוך הגוף גבוהה,הוא מפנה את כל האנרגיה שלו כדי לעצור את המתקפה,משקיע אותה בהקפת גורמי הגירוי בריר ולא נותר בו כוח מספיק גם לסלק אותם החוצה. למזלנו,גם ההפך הוא נכון. אם נאכל מאכלים שמועילים לנו בכמות הנכונה,נפסיק לאכול מזונות שמזיקים לנו,ניקח מרכיבים תזונתיים שיעזרו בניקוי הגוף ונעסוק בפעילות גופנית ותרגול יוגה ומדיטציה,גופינו ישתחרר מהנפיחות(הגופנית והתודעתית).

נתון חשוב שצריך להתעכב בו הוא יצור הסרוטונין במעיים. אנשים רבים לוקחים כדורים נגד דיכאון,כדורים אלה מנסים לעזור במקרה של רמת סרוטונין נמוכה. לרוב,שורש הבעיה טמון בבעיה ביצור הסרוטונין במעיים(שם נוצר רוב הסרוטונין,אבל כשהסביבה ניזוקה ודלוקה הולכת ויורדת כמות הנוירוטרנסמיטר סרוטונין שנוצרת שם). תזונה נכונה,דיאטה מאוזנת,תוספת חיידקים פרוביוטיים וניקוי הגוף משפרים את יצור הסרוטונין בתוך המעיים.

בגופנו מתרחשות מיליארדי ריאקציות כימיות וכולן ביחד מאפשרות לנו לחיות.כל ריאקציה משפיעה על השנייה ויוצרת את האקלים בתוך גופינו.

שיעור ברוח השדואו יוגה - דודו רווח טיליה קליניקה טיפולית
שיעור ברוח השדואו יוגה – דודו רווח – כל יום רביעי בערב
טיליה קליניקה טיפולית

שאנדור ראמטה מדבר וכותב על כך שהיוגה מתחילה ברמה של הדם. הדם הוא הנוזל הפליאי שמעביר את כל המידע הכימי מאיבר לאיבר,בין תא לתא. חומציות גבוהה מדי בדם מאוד מסוכנת לבריאותינו. פסולת שנוצרת ע"י מטבוליזם היא כמעט תמיד חומצית ולכן הגוף מנטרל את החומצות בקביעות. מזונות כגון סוכר לבן,מוצרי חלב,בשר,קפה ומזון מהיר מעלים את רמת החומציות בגוף.גם תרופות עושות זאת וגם מתח. תזונה נכונה(שמורכבת מעלים ירוקים,אורז מלא,חלב קוקוס,חלב שקדים,קינואה,עדשים,בשר רזה,שקדים,דבש,קנולה,תה צמחי,כורכום,שמיר,ירקות טריים,פרות טריים ומים מסוננים) וטיהור מרעלים מורידים את רמת החומציות שבו.כמו כן הספקה נאותה של אומגה 3,מגנזיום,ויטמין D  ויוד (אבן הבניין העיקרית לייצור הורמוני בלוטת התריס).

70% מפני העולם שלנו הם מים.70% מהגוף שלנו הם מים.אלה חיוניים לחיים. מחסור במים גורם לתפקוד לקוי של התאים. צריכת מים נאותה חיונית לטיהור מרעלים.

רעילות קוונטית: מחשבות רעילות,מערכות יחסים מזיקות,תחושת חרדה,-כל אלה הם מזהמים,משום שהם מפריעים  לשלוות הגוף ומשבשים את תפקודו הנורמלי. המתח בעולם המודרני רעיל בדיוק כמו הכימיקלים במזון,במים ובאוויר שלנו. המוח שלנו נמצא במתקפה מתמדת-אנחנו קולטים מסות של מידע שגורמות לנו למתח רב. חשיפה לטלפונים ניידים,אימייל,מסרונים,פקסים יוצרים האבסה של מידע. בנוסף השאיפה המתמדת שלנו לקריירה נהדרת,כסף,כבוד,גידול נכון של ילדים ויצירת מערכות יחסים טובות יוצרים כולם לחץ נוסף. המוח צורך במצב זה אנרגיה רבה,ולכן היא חסרה במקומות אחרים בגוף,כגון מנגנון הטיהור הטבעי.כאן תרגול היוגה והמדיטציה נכנסים  לתמונה. אלו עוזרים בהתמרת מתחים אלו וניצול נכון של האנרגיה העומדת לרשותנו."יוגה היא השקטת תנודות התודעה" כך כתב פטנג'לי לפני אלפי שנים. עוד בימי קדם זיהו הקדמונים את הצורך הבסיסי לשחרור מכל אותם רעלים ברמה הקוונטית בכדי להשיג בריאות שלמה.

גיבורי הבריאות השקטים,החיידקים הטובים שחיים במעיים שלנו חשובים כל כך,שהם מכונים לפעמים "איבר בלתי נראה".מעיים בריאים מכילים בערך קילו חיידקים מועילים,הם עוזרים בעיכול ע"י עזרה בספיגת מרכיבים תזונתיים שאינם מסוגלים לחצות בכוחות עצמם את דופן המעי אל תוך מחזור הדם. ירידה בכמותם מובילה לכשל בתפקוד מערכות שונות. חיידקים אלו פועלים כמסנן הראשון,הם מנטרלים כרבע מהרעלים לפני שהם חודרים למחזור הדם.תמיד ימצאו חיידקים גורמי מחלות במעיים-זה ביליתי נמנע. אבל החיים המודרנים הפרו את האיזון כמעט אצל כולנו. כימיקלים רעילים,תרופות ובעיקר אנטיביוטיקה מחסלים את אוכלוסיית המעיים הטובה.אלכוהול ומתח תורמים גם הם לכך. החיידקים הבעייתיים  משגשגים הודות למאכלים מתוקים ומוצרי חלב שאנחנו אוכלים,ופולטים את הפסולת הרעילה שלהם,שגורמת לנו לנפיחות,לגזים ועצבנות. מחקרים רבים מוכיחים את תועלתם של חיידקי מעיים טובים לכל היבטי הבריאות. נשים שלוקחות תכשירים פרוביוטיים יולדות ילדים בריאים,ששנים אחר כך מצליחים יותר בבתי הספר. ספורטאים עם אוכלוסיית חיידקים מועילים במעיים מתאוששים מהר יותר מפציעה.לעומת זאת,ילדים שמקבלים אנטיביוטיקה בילדותם סובלים הרבה יותר ממחלות בבגרותם. החיידקים הטובים חשובים כל כך לבריאות האדם,שאין טעם בטיהור מרעלים ללא שיקומם של אלה וסילוק הרעים.

כדי לשקם ולבנות בהצלחה את אוכלוסיית המעיים הטובה עלינו לסלק  מהתזונה שלנו את המאכלים שמזינים את החיידקים גורמי המחלות,לצרוך מזונות טבעיים או תוספים שפוגעים בחיידקים אלה או מונעים את חדירתם למעיים ולספק לגוף חיידקים מהסוג הנכון ובכמות המתאימה.

כשאוכלוסיית המעיים הטובה מחוסלת ע"י תערובת של אנטיביוטיקה ,חומרים משמרים,קפה ואלכוהול,תופסים את מקומה חיידקים תוקפניים,עמידים ומזיקים יותר.הרקמות החיסוניות של מערכת העיכול נוקטות תגובות שונות(אלרגיה,הגנה,דלקת,תיקון),שמופעלות בגלל חיידקים רעילים אלה והכימיקלים במזון. אבל כשהמעיים דולפים וחודרים דרכם גושים שלא עוכלו לגמרי,פועלת המערכת החיסונית במלוא עוצמתה.בימינו תוקפת המערכת את הגוף עצמו יותר מתמיד.אין לה אפשרות לבחור את סוג התגובה,ולכן כל גוש מזון בלתי מעוכל גורם שוב ושוב למתקפה כוללת.

מחלות אוטו-אימוניות הולכות ופושטות בעולם בקצב מהיר.אחת המחלות המוקדמות והמוכרות ביותר מקבוצה זו היא קדחת שגרונית.חיידק מסוג סטרפטוקוקוס מגיע לגרון ומתרבה בו.המולקולות של חיידק זה דומות לאלה של המפרקים ושל שסתומי הלב.חיילי המערכת החיסונית שוגים וחושבים שהמפרקים ושסתום הלב הם חיידקי הסטרפטוקוקוס ותוקפים אותם.המפרקים מצליחים להחלים,אבל שסתום הלב ניזוק לכל ימי חייו.לעיתים דרוש ניתוח לב פתוח לתיקון השסתום או החלפתו,שנים רבות אחרי האירוע עצמו.

"פעל ע"פ תחושת הבטן שלך"-זו מימרה מאוד נפוצה.משום שבד"כ תחושת הבטן צודקת.המחשבה שלנו היא שמסבכת את העניינים וגורמת לנו לעשות דברים שהבטן(המעיים)שלנו אמרה לנו לא לעשותם,ואח"כ אנחנו מתחרטים.המעיים והרקמות החיסוניות של מערכת העיכול מוקפים במיליוני תאי עצב,כמעט כמו במוח.משמעות הדבר היא שהם מסוגלים לעבד מידע,ולשלוט בפעולות ולגרום לתגובה בנפרד מהמוח ומערכת העצבים המרכזית.כשמדובר בהחלטות בחשובות ביותר,שכרוכות לפעמים בחיים ומוות,אנחנו מעדיפים להסתמך על חכמתם של המעיים ולא על המוח חסר הביטחון,שנוטה לחשיבה הססנית.

טקסט מפורסם מהמאה השנייה לפני הספירה אומר: "ריפוי מחלה אחרי שכבר הופיעה דומה לחפירת באר כשהחופר כבר צמא,או הכנת נשק אחרי שהמלחמה כבר התחילה." הבאר היא התוכנית לניקוי הגוף,כלי לטיהור הסביבה הפנימית המזוהמת,להאטת קצב ההזדקנות ולשחרור הגוף מעומס-היתר הרעיל שמונע ממנו לתפקד בצורה הטובה ביותר-עכשיו ובעתיד.תוכניות לטיהור מרעלים אינן תרופות פלא לכל מחלה,אבל הן עוזרות בחיזוק ושיקום הבריאות ומעניקות לכולנו את הכוח לשלוט בגופנו ובריאותנו.

לגוף האנושי יכולת טבעית מדהימה להגן,לטהר, לתקן,לנקות ולרפא את עצמו ואפילו לחדש את נעוריו.אנחנו רק צריכים לאפשר לו…

ניקוי בטוח משמעותו הגברת עוצמתה ויעילותה של המערכת לטיהור מרעלים,תוך שימוש במרכיבים התזונתיים הנכונים.

כל יצור חי עובר מחזורים תקופתיים של גידול,פעילות ומנוחה,כמו שנת  חורף.אלה מאפשרים שמירה על האיזון.כשבעלי חיים חולים הם מפסיקים לאכול וכך הם מאפשרים למערכת העיכול שלהם לנוח.האנרגיה,שמשמשת בד"כ לעיכול,מועברת אז להגנה על הגוף ולריפויו.

הטיהור מרעלים הוא מיזם משותף של איברים ומערכות,שמשתפים פעולה ביניהם כדי לנטרל ולחסל רעלים.הם מסלקים מהגוף רעלים פנימיים,תוצרי לוואי של מטבוליזם נורמאלי,ורעלים חיצוניים ,אותם אנחנו אוכלים ,נושמים או סופגים דרך העור והמעיים.בפעולה זו מעורבים הכבד,המעיים,הכליות,הריאות,העור,הדם ומערכת הלימפה.הגוף עומד בפני הרבה דרישות לאנרגיה ולכן הוא חייב לקבוע סדר עדיפויות,להתארגן ולחלק מחדש את המאגרים שברשותו.כל עוד רוב האנרגיה מושקעת בעיכול,הטיהור מרעלים מושעה בחלקו.כל הרעלים המודרניים שאנחנו חשופים להם ושחדרו לתוך מחזור הדם ולרקמות שלנו,נשארים במקומם,כשם שחומצה לקטית נשארת בשרירים כל עוד נמשכת פעילותם המאומצת.מאחר שרעלים עודפים אלה מגרים מאוד,התאים מכסים אותם בריר כדי להפחית את הגירוי בעודם ממתינים לאות מהגוף ששוב עומדת לרשותם אנרגיה לצורך טיהור,והם יכולים לשחרר אותם אל תוך מחזור הדם.אם מפסיקים את העיכול בתכיפות מספקת ולזמן ארוך מספיק,האות לביצוע הטיהור מופעל לעיתים קרובות יותר ובעוצמה גבוהה יותר.מצב כזה גורם לשחרור הרעלים שהצטברו והריר שמכסה אותם.אולם זו רק ההתחלה.כשהרעלים משתחררים מהרקמות הם חופשיים לנוע בתוך הדם.הריר שכיסה אותם נופל מעליהם וגם הוא חודר למחזור הדם.על הגוף לנטרל ולפלוט אותם במהירות,כדי למנוע מהם להזיק לו.אמנם רעלים פוגעים בגוף כשהם נמצאים ברקמות,מכוסים בריר,אבל הם עלולים להזיק לו עוד יותר אם ישוחררו אל תוך מחזור הדם ולא יטופלו.למה הדבר דומה? לשחרור מאות אסירים אל רחובות העיר ללא תוכנית לשיקומם.

גופינו מסיים לעבד את המזון שאכלנו כשמונה שעות אחרי הארוחה.רק אז הוא יכול להפנות את תשומת לבו לניקיון,לא רק של הלכלוך היומי,אלא גם של הפסולת שהצטברה ושלא היו לנו האנרגיה או הזמן לטפל בה במשך שבועות,חודשים או שנים.עם השלמת העיכול ניתן האות לשחרור רעלים שהצטברו ברקמות אל תוך מחזור הדם והמערכת הלימפטית.גורמים אחרים גם הם משפיעים על ביצוע הטיהור ויעילותו.אכילת מזון שגורם לאלרגיה גורמת להפעלת תהליכים רבים שזקוקים לכמות רבה יותר של אנרגיה ולזמן ארוך יותר.כשהתאים החיסוניים שחיים בקרבת דפנות המעיים סובלים מגירוי,הם מתחילים ביצור חומרי הגנה-היסטמנים ונוגדנים כדי להקל את האלרגיה.פעולתם זו גורמת לסדרת תגובות,כולל המערכת החיסונית.

אולם החדשות אינן רעות כל כך.מזונות מסוימים מעכבים את האות להתחלת התהליך לטיהור וסילוק הפסולת,אבל אחרים מאיצים אותו משום שהם תומכים בשלבים הרבים של העיכול והספיגה ואפילו משפרים אותם.מזונות עתירי-מגנזיום מקלים את כושר התנועה של מערכת העיכול ומאיצים את מעבר המזון דרכה.שמן זית משמן את דפנות המעיים ועוזר להם בעברת הפסולת,והוא גם גורם לשחרור מרה מכיס המרה,חומר חיוני לעיכול יעיל.מזונות עתירי-אנזימים מאיצים את התהליך משום שהם מספקים לגוף את האנזימים שהוא זקוק להם.הטבע מספק לנו את רוב החומרים שלהם אנחנו זקוקים כדי לסלק את הרעלים מגופנו,אם רק נפעל על פי הכללים שלו.

תפקידו המורכב של הכבד:

על הגוף לנטרל ולסלק את הרעלים,הריר והליחה שמשתחררים לתוך מחזור הדם עם הפעלת תהליך הטיהור.למה?משום שהם מכילים רדיקלים חופשים ,שהם מולקולות טעונות חשמל שמאכלות רקמות ומזיקות לתאים.מאחר שקשה לסלק שומן מהגוף,יש לשנות את הרעלים החופשיים ממולקולות מסיסות בשומן למולקולות מסיסות במים,שקל יותר לפלוט אותן,ותפקיד זה מוטל על הכבד.הטיהור ע"י הכבד מבוצע בשני שלבים.בשלב הראשון משנים האנזימים את מבנהו של הרעל שעומד לנטרול והוא הופך ל "מטבוליט ביניים"(תרכובת שנוצרת מחילוף חומרים.במקרים מסוימים,תוצר ביניים זה רעיל יותר מהרעל שממנו הוא נוצר,ולכן דחוף מאוד לבצע את השלב השני בתהליך.בשלב זה מנוטרלת הרעילות של חומר הביניים והוא הופך למוצר מסיס במים,שאותו אפשר להחזיר למחזור הדם ולהעביר לכליות שמשחררות אותו אל השופכה כשתן.אך כדי לבצע פעולה זאת הכבד זקוק לכמה מרכיבים חשובים.אנרגיה,אספקה קבועה של נוגדי חמצון,מגוון מינרלים ויטמינים ומרכיבים תזונתיים.אם הכבד לא מקבל את כל המרכיבים האלו השלב השני נפגם.ושוב,אנו פוגשים את הצורך של גופינו בתזונה נכונה ומאוזנת."בנוסף,זהו ההסבר לנזק שצום עלול לגרום לבריאות…).

שיטות ניקוי נפוצות:

צום מים:שיטה שנויה במחלוקת.אמנם צום עוזר בשחרור אינטנסיבי של רעלים למחזור הדם,אך העדר מזון נכון עלול לפגוע

בשלב השני של הטיהור שמבוצע ע"י הכבד.

דיאטת נוזלים:שותים רק מים עם לימון,סירופ מייפל ופלפל חריף למשך זמן רב.דיאטה זו מועילה מאוד למי שמבצעים ניקוי בשל סיבות רגשיות,נפשיות או רוחניות.היא די מוצלחת בגלל המרכיבים התזונתיים של המזון שהוזכר.אך היא לא באמת עוזרת בשיקום אוכלוסיית המעיים.

צום מיצים:בצום זה אתם צורכים רק מיצים מירקות ופירות טריים או תה צמחים.צום זה הוא מאוד יעיל אך הבוחר להתנסות בו חייב להכיר היטב את המרכיבים התזונתיים שגופו צריך ולדעת לספקם ולאזנם באמצעות המיצים הנכונים.גם צום זה לא עוזר בשיקום אוכלוסיית המעיים.

צום על בסיס מחית ירקות ופירות:צום זה מתבסס על מחית ירקות ופירות במקום על מיצים.צום זה בטוח ויעיל יחסית מכיוון שאין מחסור בסיבים שסופגים את הרעלים שמשתחררים  ונושאים אותם החוצה.

מזון לא מבושל(raw food):דיאטה זו נחשבת יותר כאורח חיים מאשר תוכנית לניקוי הגוף.דיאטה טובה ויעילה יחסית אך מאוד יקרה ולא זמינה

כל כך לאדם המערבי.בנוסף,שאנדור ראמטה טוען שתזונה זאת פוגעת בגוף בגלל שאגני(האש הפנימית)דורשת לשם איזונה מזון מבושל,ונחלשת כאשר אדם ניזון לאורח זמן ממזון לא מבושל בלבד.

ניקוי תזונתי:שתיית משקאות מעורבלים("שייק")שמכילים חלבונים,שומנים ופחממות מסוימות בצירוף מרכיבים תזונתיים,נוגדי חמצון,ויטמינים ומינרלים שהכבד זקוק להם.שיטה חדשה יחסית.מאוד מומלצת ועמוקה.

ניקוי תזונתי ע"פ האיורוודה:שיטה איטית ויעילה לניקוי בגוף.טכניקות הפנצ'קרמה העתיקות מגיעות לתוצאות נהדרות,משום שהן לוקחות בחשבון את המצב הגופני של האדם ונטיותיו.(מבוצעות בליווי צמוד של רופא אירוודי).

דיאטת הימנעות:דיאטה זו מסתמכת על הימנעות ממזונות קשים לעיכול או כאלה שגורמים לאלרגיה,וניתן להשתמש בה גם כתוכנית לטיהור מרעלים.שיטה איטית יחסית,אך מאוד בטוחה ואפקטיבית.

מי צריך להיזהר מאוד מדיאטות מסוג זה? נשים בהריון או מניקות,חולי סוכרת סוג 1,חולי סרטן,נוטלי תרופות שדורשות ריכוז דם יציב,סובלים ממחלה כלשהי שזקוקים להשגחה צמודה.

בכל מקרה רצוי להתייעץ עם רופא מומחה בנושא או דיאטנית קלינית לפני כל שינוי תזונתי קיצוני.

אישית,אני בעד מתינות.ולכן,לדעתי דיאטת הימנעות מדי כמה חודשים מומלצת בחום ותומכת בתרגול ובבריאות הכללית.בסוג זה של דיאטה אנו אוכלים מזונות מסוימים ונמנעים ממזונות אחרים למשך תקופה של 2-7 ימים:

פירות:איכלו פירות לא מקולפים,לא ממותקים,קפואים או ארוזים במים. אל תוכלו תפוזים,מיץ תפוזים,אשכוליות,תותים,ענבים ובננות.

תחליפים למוצרי חלב:חלב אורז,חלב שקדים,חלב שיבולת שועל וחלב קוקוס.אל תוכלו ביצים ומוצרי חלב,חמאה וגלידות.

דגנים ועמילן נטולי גלוטן:אורז מלא,דוחן,קינואה וכוסמת. אל תאכלו חיטה,תירס,שעורה,שיפון,קוסקוס,שיבולת שועל.

חלבון מהחי:דגים ממים קרים,בעלי חיים שגדלים בטבע,עוף ותרנגול הודו. אל תאכלו דגים חיים,בקר,עגל,נקניק,בשר משומר ונקניקיות.

חלבון מהצומח:אפונה מיובשת,עדשים,קטניות. אל תאכלו מוצרים מפולי סויה(רוטב סויה,טופו,חלב סויה וכו'…).

אגוזים וזרעים:זרעי שומשום,דלעת,חמנייה,אגוזי לוז,פקאן,שקדים,קשיו ומלך.אל תאכלו בוטנים,חמאת בוטנים,פיסטוק,אגוזי מקדמיה.

ירקות:עדיף ירקות לא מבושלים,טריים,מאודים,מטוגנים קלות,צלויים או מיץ ירקות.אל תאכלו תירס,ירקות מוקרמים,עגבניות,תפוחי אדמה,חצילים,פלפלים.

שמנים:שמן זית,פשתן,חמניות,שומשום,שקדים,חריע,קנולה,דלעת,אגוזים.אל תאכלו חמאה,מרגרינה,שמן סויה,רטבים לסלט,מיונז,ממרחים.

משקאות:מים מטוהרים,תה ירוק,תה צמחי,מי סודה.אל תשתו אלכוהול,קפה,משאות אנרגיה,משקאות תוססים,משקאות קלים.

ממתיקים:סירופ אורז מלא,סירופ אגבה, סטיביה.אל תאכלו סוכר לבן או חום,דבש, מייפל,מיץ קנה סוכר.

תבלינים:חומץ,מלח ים,פלפל שחור,ריחן,קינמון,כורכום,שמיר,שום,זנגוויל,חרדל,פטרוזיליה,רוזמרין,אורגנו,כמון ותימין.אל תאכלו שוקולד,קטשופ,רוטב סויה,ברבקיו,טריאקי.

צמחי מרפא - נטורופתיה קליניקת טיליה

 

 

 

לסיום הביא ציטוטים מדברם של מאסטר שאנדור ראמטה(מייסד אסכולת השאדו-יוגה)ומאסטר ב.ק.ס איינגאר:

מדבריו של שאנדור ראמטה:

The chandogya Upanishad say:

The gross part of solids becomes feces,

The middle part becomes flesh,

Will the subtle becomes mind.

The gross part of fluid becomes urine,

The middle part becomes blood,

And the subtle parts breathe.

The gross part of fire (digestive process) becomes bone,

The middle part becomes marrow and the fine part becomes speech.

דודו רווח - מורה ליוגה טיליה- מרכז רפואה משלימה וטיפולים הוליסטיים
דודו רווח – מורה ליוגה – כל יום רביעי בערב
טיליה- מרכז רפואה משלימה וטיפולים הוליסטיים

מדברים אלו אפשר ללמוד שכאשר המתרגל שולט במוצקים שהוא מכניס לגופו, הוא בעצם שולט על כל הגוף הפיזי והתודעה.כאשר הוא שולט במוצקים הוא,באופן ביליתי ישיר וישיר,שולט גם בנוזלים,בדם ובנשימה(אנרגיה-(prana שהוא מכניס לגוף.תרגול היוגה מתחיל ברמה של הדם.זרימה לא נאותה או זרימה מזוהמת של דם משפיעה על כל מערך הגוף.תרגול מתאים של אסאנה ופראנאימה  יאזנו את מחזור הדם ואת היציאות (שתן וצואה). ומשם הדרך להשפעה על אש העיכול ,העצמות ומוח העצם קצרה ומכונת.כאשר אש העיכול תהייה מעודנת-הדיבור יתעדן.

ב.ק.ס איינגאר בספרו "אור על הפראנאימה" מביא מעט מהכתוב באופנישאדות העתיקים:"…כאשר המזון הטהור נצרך הוא מייצר אנרגיה שמשמרת את החיוניות. החיוניות מולידה משמעת,שמפתחת אמונה שנותנת ידע,ידע מעניק למידה,שמביאה יישוב הדעת שיוצר שלווה,השלווה מבססת שוויון נפש,שמפתח זיכרון שמשרה הכרה,הכרה מביאה לשיפוט,שמוביל למימוש העצמי הטהור…".

עד כאן,תם ונשלם מאמר זה.

תודות רבות לבת זוגתי היקרה,לבני האהוב ,לספרים שנותנים השראה,לתלמידים שדוחפים אותי קדימה ולמורים שמראים לי את דרך האמצע.

נכתב ע"י :דודו רווח

אמייל-davidrevach1@gmail.com                              

אתר-       davidrevach.com

ביבליוגרפיה:

אורית סן גופטה- תרגום ליוגה סוטרה של פטנג'לי

ב.ק.ס איינגאר-אור על הפראנאימה

Shadow yoga, chaya yoga-shandor remeta

ד"ר אלחנדרו חונגר- ניקוי רעלים

 

בברכת תרגול פורה,מאוזן ושלם

גלילה לראש העמוד