נכתב ע"י הדר נבון, נטורופתית מוסמכת ורפלקסולוגית בכירה.
רובכם בוודאי שמע על אומגה 3 וייתכן כי רבים ממכם אף רכש בעבר או צורך כיום תוספי תזונה של אומגה 3. אך האם מאחורי הפרסום ומחירי הרצפה של רבים ממוצרים אלה באמת עומדים היתרונות הבריאותיים המובטחים? האם אומגה 3 מדגים הוא הכי בריא לנו? תחשבו שוב.
שמה של האומגה 3 הולך לפניה ובצדק. היא חשובה בכל תא ותא בגופנו וחיונית לפעילותו התקינה. השפעותיה נבחנו באלפי מחקרים שונים והיא נמצאה יעילה במניעת מחלות לב וכלי-דם ובהורדת שיעורי התמותה ממחלות אלה. היא שומרת על תפקוד תקין של המח ומסייעת במניעת תהליכי התנוונות שלו. יש לה יכולת להוריד רמות טריגליצרידים ושומרת על כלי הדם מפני טרשת עורקים. אומגה 3 היא חומר אנטי דכאוני ואנטי דלקתי עוצמתי, הכרחית בטיפול בהפרעות קשב וריכוז, דלקות מפרקים, תסמונת טורט, טרשת נפוצה, דלקות מעיים, במניעת סרטן ועוד.
אומגה 3 היא בין תוספי התזונה המפורסמים והנמכרים ביותר בעולם. ב-2011 מוצרי אומגה 3 נמכרו ב-24.5 מיליארד דולר והצפי הוא שב-2016 שוק תוספי האומגה 3 יגלגל 34.7 מיליארד דולר!
למרות ההצלחה האדירה, קיימת בעייתיות גדולה עם אומגה 3 המופק מדגים, אף שאלה מהווים את המקור העיקרי לאומגה 3, בשוק התוספים.
אז מה הבעיה?
ללא חומצת שומן חיונית
חברות המפרסמות מוצרי אומגה 3 מדגים דואגות לספר לנו שאנחנו חייבים לצרוך אומגה 3 כי היא חומצת שומן חיונית. מה זה אומר? הכוונה היא שהגוף חייב אותה לצורך תפקודו התקין אבל לא יכול לייצר אותה בעצמו. על-כן אנחנו חייבים לצרוך אותה מבחוץ – דרך התזונה שלנו או מתוספי התזונה.
העניין הוא שאומגה 3 מדגים כלל לא מכילה את חומצת השומן החיונית (ALA) אלא נגזרות שלה בלבד – EPA ו-DHA.
ALA קיימת רק בצומח ועל-כן אינה יכולה להמצא בדגים.
הצרה היא שאנחנו צורכים אומגה 3 ומרגישים שאנחנו נותנים לגוף שלנו את מה שהוא זקוק לו אך בפועל אנחנו שוללים מעצמנו חומצת שומן חיונית שמחסור בה יוביל לפגיעה בגוף.
לא מומלצת לכולם
נתח גדול מהאוכלוסייה צריך להימנע מצריכת אומגה 3 מדגים – מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אינו ממליץ לנשים בהריון, נשים מניקות וילדים קטנים לצרוך מוצרים מהים בשל ריכוז הרעלים הגבוה שאלה עלולים להכיל. תוספים אלה אינם מומלצים לחולי סוכרת וכן לנוטלים תרופות המתערבות בקרישת הדם. בנוסף, צמחונים וטבעונים לא יכולים לצרוך אותה מסיבות אידיאולוגיות ובריאותיות.
חומצה מחומצנת
חומצות השומן בשמן דגים מאוד רגישות לחמצון בגלל המבנה הכימי שלהן.
בנוסף להיותן רגישות לחמצון מטבען, ברוב המקרים השמן נארז כשהוא כבר מחומצן מאחר והוא עבר מניפולציות רבות כמו זיקוק בחום גבוה, על-מנת להפיקו מרקמת השומן של הדג.
התוצרים של שמן מחומצן מזיקים לבריאות וגורמים להזדקנות, נזק לתא, מחלות לב וסרטן. מולקולות שומן שהתחמצנו יכולות לפגוע ב-DNA ובמבנים חשובים נוספים בתא. בנוסף, כשצורכים שמן מחומצן/ מקולקל, גופנו צריך להשתמש במאגרי האנטיאוקסידנטים שלו על-מנת לנטרל את תוצרי החמצון וכך אנו נותרים עם פחות מקורות זמינים לתיקון תאי ומניעת מחלות.
ריכוז רעלים גבוה
אומגה 3 נמצאת בכמות גדולה ברקמות השומן של דגים ומשמשת כחומר אנטי-פריז המונע מהדגים לקפוא בטמפרטורות הקור הקיצוניות בהן הם חיים. באותן רקמות שומן מאוחסנים גם רוב המזהמים והרעלים הסביבתיים החודרים לגוף הדג. המשמעות היא ששמן המופק מרקמת השומן של דגים, מכיל ריכוזים גבוהים של רעלים מסוכנים. אמנם חברות ספורות השכילו להוציא מהשמן את מרבית החומרים הרעילים שבו אך תהליך זה מעביר את השמן מניפולציה נוספת של תהליכי ניקוי כימיים, הפוגעת באיכותו ובמצבו הטבעי.
הבעיה האקולוגית
הצורך האדיר של השוק העולמי באומגה 3 מדגים מביא לדייג מאסיבי בעל השלכות בלתי-הפיכות. התוצאה העגומה היא שבנוסף למיליוני הטונות של דגים שניצודים ונהרגים מידי שנה בשביל להיכנס לקפסולה שלנו, מעל ל-39 מיליון טונות של בעלי-חיים ימיים נהרגים ״בטעות״ ומושלכים בחזרה לים, מידי שנה! מדובר בכמות מחרידה של יצורים ימיים שמתים לשווא.
כאדם השואף לשמור על בריאותו וכמטפלת הממליצה לרבים ממטופלי לצרוך אומגה 3, חשוב לי שתבינו כי השוק האדיר של תוספי אומגה 3 מדגים אינו מצדיק את המוניטין הנפלא שהוא יצר לעצמו. המוצר אינו איכותי מספיק, לעיתים קרובות אף רעיל, אינו מכיל חומצת שומן חיונית מסוג אומגה 3, אינו מומלץ לצריכה לנתח גדול מהאוכלוסייה וגורם לאסון אקולוגי.
כיום מצויים בשוק תוספי התזונה מוצרים של אומגה 3 מן הצומח שמהווים מקור איכותי, יציב ובריא של אומגה 3 חיונית. על-כך ארחיב בכתבה נוספת.
הדר נבון הינה נטורופתית מוסמכת ורפלקסולוגית בכירה.
יועצת ומלווה ליצירת תהליכי בריאות מתוך בחירה וידע.