משפט חכם אומר – ״אם תשים אוכל בריא במקרר שלך, אתה תאכל אוכל בריא״. המשוואה אמנם פשוטה, אך היישום?! מבלבל לרובנו.
כנטורופתית המלווה את מטופלי בדרך של בריאות, אני מקפידה לתת את הידע הנחוץ לך על-מנת להתנהל בקלות בתוך העולם העמוס והמטעה של תעשיית המזון שלנו.
ומה מניע את תעשיית המזון שלנו? בוודאי שלא הבריאות שלנו. פרסום אגרסיבי למזונות שמעודדים מחלות ופיתוח דרכים הגורמות לנו להתמכר אליו ועל-כן לרכוש אותו שוב ושוב, אלה הם קומץ מהיסודות הרקובים של תעשייה זו. על כן – ידע היא מילת המפתח.
מידע נכון מאפשר לי לקבל החלטות מודעות ובריאות יותר לגבי מוצר המזון שאני שם בעגלת הקניות שלי. האם הוא מקדם את הבריאות שלי או פוגע בה?
בכתבה זו אתן לך חמישה כללי אצבע שבעזרתם נצלח בבריאות את חוויית הקניות בסופר.
1. ״יותר מרכיבים – פחות בריאות״
זהו כלל אצבע בסיסי שאפילו יכול להפוך למעין משחק משעשע. הכלל אומר שכאשר ישנן מספר אופציות לאותו מוצר, לרוב אני אעדיף את המוצר עם התווית שבה רשימת המרכיבים הכי קצרה. רשימת מרכיבים מתארכת ומתארכת כתוצאה מהוספה של חומרים סינטטיים למזון שלנו – חומרים משמרים, ממתיקים, מתחלבים, חומרי טעם, חומרי ריח, מווסתי חומציות ועוד. המשמעות היא שבסופו של דבר, אנחנו צורכים מזון שרחוק ממצבו הטבעי ובתוספת חומרים מזיקים השומרים עליו ״חי״ וקיים על המדף.
2. ״ובמקום הראשון״
תמיד נבדוק שהמזון שרצינו לקנות יופיע ראשון ברשימת המרכיבים. סדר המרכיבים המופיע על התווית בנוי על עקרון כמותי – המרכיב שיש ממנו הכי הרבה, יופיע ראשון ברשימה ולהיפך. על כן, אם כבר התעצלנו להכין חומוס בבית או לקנות מהחומוסייה הביתית, נרצה לקנות בסופר חומוס שהמרכיב ״חומוס״ מופיע בו במקום הראשון ברשימה. ככל שתתאמנו יותר על בדיקת המוצרים שאתם קונים, כך תגלו כי למעשה אנחנו הרבה פעמים קונים מזון מסוים אותו אנחנו רוצים לאכול, אך בפועל הכמות שלו בקופסא תהיה קטנה יחסית. עובדים עלינו.
3. ״מזון מועשר – פחות עשיר״
מזון מועשר – צמד מילים שכצרכנים אנחנו נתקלים בהן לא מעט. החלב שלנו מועשר בסידן, דגני הבוקר שלנו מועשרים בויטמינים .. למעשה, כשאני נתקלת במזון מועשר, אני אוטומטית מבינה כי מדובר במזון מאוד מעובד ודל. הסיבה העיקרית ל״העשרת״ (כמה אירוני) המזון שלנו היא שהמזון עבר עיבוד משמעותי שפגע במרכיבים התזונתיים המצויים בו באופן טבעי. המזון לרוב מועשר בויטמינים ומינרלים סינטטיים שחברות המזון מעדיפות שלא נדע את מקורם ומהיכן הן רוכשות אותם. להבא – אל תתנו לצמד המילים האלה להטעות אתכם.
4. ״מלא מלא״
שפע המוצרים והתחרותיות שיש ביניהם על הכיס שלנו מביאים איתם, מעבר לבלבול, גם אפשרויות בחירה איכותיות יותר. הבחירה שאני מדברת עליה כאן היא בין מוצר רגיל/ מעובד למוצר מלא – פסטה מקמח מלא לסוגיו (חיטה מלאה, כוסמין מלא ועוד), אורז מלא לסוגיו, פתיתים מלאים, פירורי לחם מקמח מלא, טחינה מלאה ועוד רבים וטובים. מזונות מלאים נותנים לנו יותר ויטמיני B וסיבים תזונתיים. הם תורמים לתחושת שובע ממושכת ומסייעים לעיכול תקין. תתפלאו לגלות כמה אופציות קיימות היום בסופר! מוצרים מלאים כבר מזמן אינם רק נחלת חנויות הטבע.
5. ״טבעי זה הכי הכי״
ואחרון חביב – הכלל הכי הכי בסיסי לצרכנות בריאה – בחרו מזונות שנמצאים במצבם הטבעי, המקורי והפכו אותם לעיקר סל הקניות שלכם. התחילו את מסע הקניות שלכם בסופר במחלקת הפירות והירקות, הדגנים והקטניות. ככל שיהיה מהם יותר במקרר או על השיש, כך תאכלו בריא יותר.
יתרון נוסף תרגישו גם בכיס שלכם – ברוב המקרים, מוצרי מזון ארוזים עולים יותר. אנחנו משלמים יותר מאחר ולחישוב המחיר של המוצר מתווספות לנו הוצאות המיתוג והאריזה שלו. הפסדנו כסף והפסדנו בריאות.
אז בפעם הבאה שאנחנו נכנסים בפתחי הסופר, נהיה חכמים יותר ובריאים יותר.