"If the Stomach is strong, life will be healthy; if the Stomach is weak, life will be unhealthy."
הרפואה הסינית העתיקה הבינה והדגישה את החשיבות של עיכול בריא וכיום אנו יודעים ומבינים גם כן כי עיכול תקין הוא הבסיס לבריאות שלמה, והוא יעזור לנו להלחם כנגד מחלות רבות- פיזיות ומנטאליות! החשיבות של קיבה חזקה ותפקוד תקין של מערכת העיכול- הוא גוף בריא.
ברגע שהקיבה חזקה יש ביכולתה להתמיר מזון לחומרים חיוניים לגוף ולספק לו את ההזנה המקסימלית. ברגע שהעיכול אינו תקין, חלש או חסום, הגוף לא יצליח לספוג ולעכל את הנוטריינטים שלהם הוא זקוק, דבר היוביל להפרעות רבות, גם לכאלו שאינן מיוחסות למערכת העיכול (תגובות אלרגיות, דלקות מפרקים ומחלות עור שונות).
לכן חשוב מאוד להיות ערים לגופנו ולביטננו, לשים לב כיצד אנו מטפחים אותה (לטוב ולרע), ומתי היא מאותתת לנו שמשהו אינו כשורה. באמצעות מעט ידע נוכל למפות בעצמנו את הכאב או אי הנוחות בבטן ולעיתים אפילו נוכל לטפל בה בעצמנו, בעזרת כלים פשוטים. במקרים יותר מורכבים לרפואה הסינית יש כלים רבים לאבחון ולטיפול בבעיות אלו, כאלו שיעזרו לה לחזור למסלולה התקין והטוב בצורה טבעית ונטולת כאב.
במאמר זה אסקור היבטים שונים על הבטן שלנו- אילו איברים שוכנים בה ומה תפקידם, מהם הסימפטומים העיקריים של פגיעה באיברים אלו, מהם הגורמים האפשריים לבעיות עיכול, וכיצד ניתן להתמודד עם בעיות אלו ולהשיב את מערכת העיכול שלנו לתקינות מלאה למען עתיד טוב יותר.
אנטומיה של הבטן- קודם כל חשוב להכיר את המבנה ותפקידי המערכות…
גבולות הבטן הן – סרעפת (בגובה צלע 6), שריר קיר הבטן, עמוד שדרה.
חלל הבטן מתחלק ל-4
1. רביע ימני עליון – מכיל בתוכו: כבד, כיס המרה, ראש הלבלב, חלק מהתריסריון, מעי גס עולה, מעי דק.
2. רביע שמאלי עליון – מכיל בתוכו: טחול, זנב הלבלב, קיבה, מעי גס רוחבי ויורד, מעי דק.
3. רביע ימני תחתון – מכיל בתוכו: כליה ימין, חצוצרה (אצל נשים), שחלות (נשים), חצי מהרחם, חלק מהתריסריון, תוספתן, חצי משלפוחית השתן, חלק ממעי גס עולה, מעי דק.
4. רביע שמאלי תחתון – מכיל בתוכו: כליה שמאל, חצוצרה, שחלות, חצי משלפוחית השתן, חצי מהרחם, מעי דק, מעי גס יורד.
בתוך הבטן ישנן מספר מערכות מרכזיות המערבות פעילות של איברים שונים-
- מערכת העיכול וסינון הדם- קיבה, מעיים, לבלב, טחול, כבד, כיס מרה.
תפקיד המערכת לפרק ולספוג מזון. הפירוק מתבצע בצורה מכאנית על-ידי גריסה ופירוק, ובצורה כימית על-ידי אנזימי העיכול, ורק לאחר הפירוק הכימי מתבצע תהליך ספיגת המזון והנוטריינטים החיוניים לכלי הדם. לבסוף כמובן מתבצעת הפרשת פסולת בצורת צואה- הפלט של הגוף. - מערכת השתן- כליות, שלפוחית השתן ושופכנים.
תפקיד המערכת טיהור וויסות הדם וסילוק תוצרי פסולת רעילים ממנו. כחלק מתהליך זה המערכת מפרישה עודפי מים ושאריות רעילות מן הגוף באמצעות השתן. - מערכת המין- אברי מין נשיים – ממוקמים בבטן תחתונה: רחם, שחלות, חצוצרות.
אברי מין זכריים- ממוקמים מחוץ לחלל הבטן.
תפקיד מערכות המין הן כמובן לדאוג לקיום תהליכי הרבייה של האדם.
קצת על אבחנת הבטן בראי הרפואה הסינית…
הבטן היא המרכז האנרגטי, הליבה שלנו. שם נשמרת האנרגיה שלנו, חיובית או שלילית. אם אזור זה חסום פיזית או אנרגטית, הוא לא יתפקד במלואו. הצטברות של אנרגיה שלילית או רגשות כגון פחד, כעס, דאגה ועצב הם חלק עיקרי בפגיעה של האיברים הפנימיים המתבטאת גם בהיצמדות פיזית של סיבי השריר בבטן, ובהצטברות מתח בגוף בכלל ובחלל הבטן בפרט. לא תמיד הגוף שלנו מצליח להתמודד ולעבד את האנרגיה הזו, וכך המרכז האנרגטי נעשה מתוח, כואב ולא מתפקד במיטבו.
באבחנת הבטן, דרך מישוש ולחיצות באזורים שונים (ראה תמונה) ניתן לקבל תמונת מצב של האיברים ורמת האנרגיה. כל איזור בבטן משקף איבר/ אלמנט מסוים. השיקוף הזה מתבסס על קשר פיזי או אנרגטי לאיברים הנמצאים בתוך הבטן. לדוגמה, הקיבה (ST) ממוקמת ברביע השמאלי עליון, ולכן מישוש אזור זה יכול לתת לנו אינדיקציה על מצב הקיבה- אם כואב, משמע יש רגישות באיבר. אך הטחול (SP) אשר ממוקם בסמוך לקיבה, ומתפקד ברפואה הסינית (ביחד עם הלבלב) כאחראי על תהליכי מטבוליזם וסינון לימפתי, דווקא ישתקף בטבור, מרכז הבטן, כמייצג של אלמנט האדמה הנמצא במרכז.
היתרון הגדול של שימוש באבחנת בטן הוא שבאמצעותה ניתן לתת לגוף "לדבר" ועל-ידי כך לכוון את השאלות כלפי המטופל, ובכך לקצר את תהליך התשאול והאבחון ההתחלתי, וגם לאשש או לשנות את האבחנה בכל טיפול לפי המצב הנוכחי של המטופל, במקום להישען על תשאול נרחב שנלקח מהמטופל בפגישה הראשונה.
פגיעה באיברים וסוגי כאבי בטן שונים-
מאחר והבטן הינה המרכז של הגוף, אשר מרכזת את רוב האיבריים הפנימיים שלנו ומהווה גם מרכז אנרגטי, המאחד את האנרגיה של כל הגוף, פגיעה באיברים תיצור חסימה, הן פיזית והן אנרגטית. מערכת העיכול הינה בעלת מנגנון עצבי פנימי ומצויים בה למעלה מ-5 מיליארד תאי עצב. ולכן כשיש הפרעות במערכת העיכול, אוטומטית תושפע נפשנו ומערכת העצבים הכללית, ואנו נחוש כאב, אי נוחות ו/או סימפטומים אחרים. איך נדע לשייך את הבעיה לאיבר או למערכת המתאימה?
קודם כל ננסה להבין היכן בדיוק נמצא מקור הכאב, אם הכאב אינו חד וברור ניתן למשש וללחוץ על הבטן עצמה-
ישנם סימפטומים שאופייניים יותר לקיבה ולבטן עליונה: צרבת, בחילה, הקאה, גיהוקים ושיהוקים, נפיחות לאחר האוכל.
בטן עליונה עם נטייה שמאלה? נבדוק את הקיבה והלבלב. כאבים בקיבה יכולים להופיע על רקע כיבי קיבה, דלקת בקיבה, חומציות יתר וגורמים נוספים. דלקת בלבלב מתאפיינת על ידי כאב בטן עליונה המקרין לגב ויוצר כאב "בצורת חגורה".
בטן עליונה עם נטייה ימינה? נבדוק את הכבד וכיס המרה. יכולים להופיע על רקע אבנים בכיס המרה, דלקת בכיס המרה או בעיות בכבד.
ישנם סימפטומים שאופייניים יותר למעיים בבטן התחתונה: בעיות ביציאות- יציאות רכות מדי או קשות מדי, תכיפות נמוכה או גבוהה מדי של יציאות, כאב ומאמץ, ריח רע במיוחד. בנוסף, קיימות מחלות מעיים כרוניות אשר יכולות לגרום לשלל סימפטומים לא נעימים.
כאשר נחוש כאב בבטן תחתונה (גובה הטבור ומטה), שאינו מקושר לאוכל ועיכול, ייתכן ומקורו ב: *מערכת הרבייה או הרחם (אלא אם כן אתה גבר, אז זה בטוח לא הרחם J ), כאב המחזור יתבטא ככאב עמום, פועם ומתכווץ, ויכול להקרין לגב תחתון וירכיים פנימיות.
*תוספתן – דלקת בתוספתן היא מצב חירום רפואי, אשר גורם לכאבים בבטן הימנית התחתונה.
*שלפוחית השתן – נמצאת בחלק התחתון של הבטן התחתונה, ומלאות שלה או כל פגיעה אחרת בתפקודה יכולה לגרום לכאבים.
* כליות- כאב בבטן אמצעית-תחתונה, עם נטייה למותניים, לגב אמצעי-תחתון, ולמפשעות. יכול להיות עקב דלקת או אבנים.
הגורמים לבעיות עיכול-
תזונה לא נכונה הינה גורם מרכזי לבעיות עיכול, אך מלבד זאת ישנם גורמים נוספים המשפיעים עליה בצורה ישירה, ולכן גם אם אתה מחשיב עצמך לאחד שאוכל בריא, יש לקחת בחשבון גם את הגורמים הבאים:
- 1. מזון מעובד, סוכרים– זהו מזון ממכר ולא טבעי, אשר מחליף את התזונה הטבעית והאורגנית שלה גופנו זקוק. הזמינות והנוחות במזון זה (לראייה, כל הסופרים מפוצצים במזון מעובד, ובדך כלל גם מלווים במבצעים "שווים" עליהם) גורמת לנו לחשוב שמדובר במזון, אך בעצם מדובר במחוללי מחלות ובחומרים שפוגעים במערכת החיסון ומובילים לקשיי עיכול, דלקות, חומציות והשמנה.
ברגע שגופנו נחשף לרעלנים, חיקויי מזון וחומרים כימיים- נוצר גירוי קבוע לקיבה ולמעיים, משם תקינות העיכול בירידה…
(דוגמאות- מחלקת הבצקים הקפואים, מחלקת ממתקים ועוגיות, מחלקת מוצרי החלב והמעדנים). - 2. מתח נפשי- אנו חשופים למתח וחווים סטרס כחלק בלתי נפרד מחיינו, והוא משפיע עלינו בצורות שונות ומשונות החל מכאבי שרירים, כאבי ראש, הפרעות שינה, ירידה במערכת החיסון ועד הפרעות במערכת העיכול. הגוף מגיב למתח בהתאם לצורה שהמוח שלנו יפרש את המצב שאנו נמצאים בו, ולכן למוח ולמחשבה יש השפעה מכרעת על תגובת הגוף. אם נלחץ, המוח יפרש את המצב כסכנה, מערכת העצבים הסימפתטית תתפוס פיקוד והגוף יכנס למצב של "הלחם או ברח". פחות חמצן ודם יגיעו אל מערכת העיכול, וכך תהיה פחות ספיגה של חומרי הזנה וירידה של סילוק רעלים ופסולת.
- פתוגנים וטפילים- אורגניזמים וחיידקים כמו פטריות, קנדידה (שמרים), הליקובקטר ועוד אוהבים לחגוג לנו בתוך הקיבה והמעיים, ואנחנו מזינים אותם בסוכרים וקמח לבן. האנטיביוטיקה שהרופא נותן בדרך כלל תשמיד את כל החיידקים, גם את הטובים והנחוצים שבניהם, ובסופו של דבר תחזק את עמידותם עד שייווצרו "חיידקי-על" עקשנים במיוחד.
- חוסר איזון הורמונלי– הנובע מגורמים שונים בהם תזונה מן החי שעשירה באנטיביוטיקה והורמונים, סטרס, גלולות למניעת הריון ומחסור בפעילות גופנית, יוביל להפרעה בקצב חילוף החומרים, לתסמונת קדם-ווסתית והפרעות במערכת העיכול. בנוסף, יביא לשגשוג של שמרים התורמים לתופעת מעי דולף , אלרגיות למזון ותסמינים של תסמונת המעי הרגיש .
- אכילה לא נכונה– לא מאפשרת את הספיגה המקסימלית של רכיבי המזון הדרושים לגוף.
אכילה נכונה מורכבת משלושה היבטים- איכות המזון, כמות המזון ועיתוי האכילה.
אנשים נוטים לבחור מזון רע, לאכול כמויות גדולות מדי ולאכול בזמנים לא מתאימים כמו למשל מאוחר בלילה. חשוב לשמור על מזונות שיטיבו עם הגוף, לאכול כמות קטנה יותר מהרגיל שתאפשר לקיבה לעכל את האוכל בקלות ולהפיק ממנו את המיטב, ולתזמן את שעת הארוחות נכון, ברוגע ולא מול משחק כדורגל סוער.
אז איך נשמור על בטן בריאה?
- נקפיד על תזונה טובה– כזו שתשמח את הבטן ולא רק את העיניים.
- תזונה מגוונת מכל הצבעים והסוגים- ירקות, פירות, קטניות, דגנים ואגוזים. נשתמש בשומנים טובים (שמן קוקוס, שמן זית, שמן דגים, מעט שמן פשתן), נצמצם בכמות הפחמימות ונקפיד על פחמימות מורכבות עם אינדקס גליקמי נמוך, ועל ידי אכילת חלבונים באיכות טובה (בעיקר מהצומח) ובכמות מתאימה (פחות ממה שאנחנו חושבים).
- נשב לאכול בנחת ונתרכז בלעיסה ממושכת ונהנה מהטעמים בכל ביס וביס.
- נשמור על שילוב מזונות אסטרטגיים. שילובי מזון נכונים יכולים להסדיר את התנועה במערכת העיכול ולמנוע "פקקים". לכן חשוב לא לערבב יותר מדי סוגים של מזונות בארוחה אחת- לדוגמה עדיף לא לערבב פירות (זמן עיכול קצר) עם עמילנים (דגנים, ירקות שורש, קטניות, דגני בוקר, לחם) וחלבונים (אגוזים, זרעים, קטניות, בשר) שלהם זמן עיכול ארוך יותר, השילוב ביניהם יגרום לריקבון כיוון שבפירות יש כמויות גדולות של חומצות אשר גורמים להם לתסוס בקיבה ולהאט את העיכול של מזונות אחרים.
לחלבון מן החי זמן עיכול ארוך במיוחד (יכול להיות 8 שעות ומעלה) ולכן העיכול מכביד עלינו ודורש אנרגיה רבה לעומת עיכול ירקות ומזון ומן הצומח שדורש פחות זמן ואנרגיה.
- שתיית מים- המים שוטפים את הגוף, את המערכות הפנימיות, ובמיוחד את המעי הגס, ועל ידי כך נביא לניקוי וטיהור הגוף ולזרימת דם טובה ונקייה יותר. הקפדה על ליטר וחצי מים לפחות ביום תביא לתפקוד טוב יותר של מערכת העיכול. אז בואו ננסה להתחיל את הבוקר עם כוס מים או שתיים (אם רוצים לעשות טיפול מסיבי שתו 4 כוסות מים- לפני האוכל או הקפה), ואפשר גם להוסיף מיץ לימון לכוס הראשונה בבוקר, זה ינקה את המערכת ויזרז את המטבוליזם.
- פרוביוטיקה– עידוד וריבוי החיידקים הטובים לצורך מניעה וטיפול. בין אם אתה לאחר שימוש ממושך באנטיביוטיקה או לא, מומלץ לצורך פרוביוטיקה (מאיכות טובה, מסוג אצידופילוס וביפדוס) על מנת לשמור על פעילות מעיים תקינה. פלורת מעיים מאוזנת חשובה גם לצורך שמירה על מערכת חיסונית חזקה ע"י מניעה של חדירת פתוגנים חיצוניים פנימה.
- נשימות עמוקות- נשימה מהבטן מפעילה את החלק הפארא-סימפתטי של מערכת העצבים האוטונומית, שרירי הבטן נעשים רפויים, הסרעפת מעניקה עיסוי לאיברנו הפנימיים ותהליך העיכול מתחדש. הכנסת חמצן בצורה מוגברת (מעבר לנשימה שטחית רגילה) באופן קבוע, כלומר תרגול נשימות עמוקות לבטן תחתונה, ייתן בוסט של חמצן לכל הגוף. החמצן משמש ליצירת אנרגיה (צ'י האוויר) ביחד עם המזון (הצ'י המזין), ולכן הוא הכרחי לגופנו. נשימות עמוקות יעזרו באופן מיידי בהרגעת מתחים, הפחתת כאבים והתכווציות, הרמת האנרגיה הכללית, שיפור מטבוליזם, שינה טובה יותר, איזון רמות סוכר בדם והזנת הרקמות (שרירים, גידים, מפרקים).
- פעילות גופנית- מניעה את מערכות הגוף, מעוררת ומחממת. פעילות גופנית לפני ארוחה תביא לעוררות של מערכת העיכול ולעיכול מהיר וקל יותר, ולכן מאוד מומלץ להתחיל את היום עם אימון בוקר (גם קצר, בבית/במשרד יעשה את העבודה) לשפעול חילוף החומרים והמרצת הדם.
- עיסוי הבטן– טיפול במגע דרך הבטן (עיסוי, שיאצו, טווינא) יתרכז בשחרור חסימות, נשימה חלקה ועמוקה, לחיצות על אזורי השפעה ונקודות טצובו (נקודות דיקור להן תפקידים ספציפיים וריכוז אנרגטי רב), עידוד פעילות הפריסטלטיקה, המרצת זרימת הדם והלימפה ונוזל המרה. כל זה יוביל לתפקוד טוב יותר של האיברים, לחיזוק מערכת החיסון ולריכוך האיברים והרקמות כולן.
- טיפול שלם ברפואה סינית– הכולל דיקור סיני, צמחי-מרפא, המלצות תזונה, וטיפול במגע (שיאצו/ טווינא), יכול להביא לאיזון וריפוי של מערכת העיכול וכל הגוף כיחידה אחת.
במידה ואתה סובל מבעיה ספציפית במשך זמן ממושך, או אוסף של בעיות (שכנראה קשורות זו לזו), ואתה רוצה לטפל בעצמך בצורה מקיפה וטבעית, זה הפיתרון עבורך.
באמצעות אבחון מקיף על ידי הבטן, הדופק והלשון, ואוסף הסימנים שמפריעים לך, ניתן להרכיב טיפול יעיל ועמוק, כזה שמחפש להבריא את השורש ולא רק להעלים סימפטומים.
כתבה: ניצן פופקין