התזונה הסינית הינה הגיונית, פשוטה למשתמש ונשענת על יסודות הרפואה הסינית.
המזון נחלק לחמשת הטעמים: מתוק, מר, מלוח, חמוץ, חריף.
לכל טעם אופן השפעה אחר, ואופי אחר, היכול להזין אדם אחד ומאידך להזיק לאדם אחר.
לדוגמא: אבוקדו שייך לטעם המתוק – מזין לאנשים בעלי עור יבש וחילוף חומרים מהיר ומזיק לבעלי עור שמן עם נטייה לשלשולים קרים ועצירות עקב קור ומטבוליזים איטי.
ישנה חשיבות לאופן הגידול של המזון , טריות, אחסון, ואופן הכנה והגשה.
עקרונות התזונה הסינית יושבים על כמה יסודות פשוטים:
מתי לאכול? תוך התחשבות באורח חייו של המטופל והסיפור האישי שלו.
לדוגמא: מטופל שמדווח על חוסר תאבון בשעות הבוקר – נרצה להזין עם מנה קטנה של מזון קל לעיכול ומזין, כגון: דייסת שיבולת שועל ופירות יבשים.
מה לאכול? התאמה בין סוגי המזון לצורכי הגוף והחזרת האיזון הטבעי למערכת העיכול.
לדוגמא: מטופל רזה ואנרגטי – נשאף להוריד מאכלים חריפים ומחממים ונתאים תפריט עשיר במזון מקרר ולא תפריט אשר יחמם אותו יתר על המידה.
איך לאכול? כן כן דרך הפה אבל מה עם השאר…
באיזה סביבה אנו מצויים בזמן שאנו אוכלים?
אם בזמן האוכל מישהו ״גורם לנו לאי נוחות/תחושה לא נעימה״ סביר להניח שגם מערכת העיכול שלנו תהיה עצבנית והעיכול יהיה גרוע. באיזה טמפרטורה הגשה מומלץ לנו לאכול, איך לצורת הבישול תהיה השפעה מיטיבה עימי, האם בישול ארוך או אולי הקפצה וטיגון קצר.
רגע ..ומה שותים?
חשוב שנזכור לשתות במהלך כול היממה ונלמד לסנכרן זאת בצורה נכונה עם האוכל.
חליטות צמחים הן כלי טיפולי אדיר הניתן לשלב במהלך היום לפי עונות השנה ולפי טעמו של המטופל.
אופן הטיפול:
תחילה, נערוך אבחון ותשאול מעמיק על מנת להבין את המטופל ואת אורח חייו ויחד נבנה עקרונות אכילה חדשים התואמים למטופל תוך התחשבות בכל הגורמים:
החיצוניים (עונות השנה, מקום מגורים, סביבת עבודה וסביבת אכילה).
הפנימיים (מערכת עיכול, יציאות, מתן שתן, מבנה של הגוף, משקל וכדומה).
והכי חשוב לבנות תפריט גמיש המותאם ליום יום הייחודי של האדם כזה שיוכל לעמוד בו ולהצליח ולא יהיה מתוסכל ממנו וייצא בתחושה ש….״אין לי מה לאכול….״
חשוב מאוד לאכול באהבה אך חשוב לזכור שאהבה יכולה לחנוק … הכול תלוי במינון.
מאמר שנכתב ע"י דנאור ישי.