לתזונה הבריאה נודעת חשיבות מיוחדת בתקופת ההיריון. עודף משקל ואכילת יתר מכבידים על האישה ועל העובר המתפתח, ואילו חוסר במזונות חיוניים מונע מהעובר את חומרי הבנייה שהוא זקוק להם, דבר העלול ליצור מצב שבו הוא "ישדוד" אותם מאמו ויותיר אותה בחסר תזונתי.
מצב זה נפוץ בקרב נשים שאינן מקפידות על תזונה בריאה ונכונה בתקופת ההיריון שלהן.
קצב העלייה במשקל של האישה בתקופת ההיריון הוא אחד הגורמים המשפיעים על תקינות ההיריון ועל בריאות העובר. עלייה מזערית במשקל עלולה להוביל ללידת תינוק במשקל נמוך ועם סיכון בריאותי עתידי. מנגד, עלייה דרסטית במשקל עלולה להעלות את הסיכון להתפתחות יתר לחץ דם, סוכרת הריונית, לידה מוקדמת, עובר במשקל גבוה מדי, ניתוח קיסרי, והשמנה כרונית ממושכת של האישה גם לאחר הלידה.
היריון שאינו מאוזן מבחינה תזונתית, רגשית ופעילות גופנית, עלול לגרום להתפתחות בעיות כגון בחילות והקאות, סוכרת הריונית, בצקות ודליות, רעלת היריון ואנמיה (מחמת מחסור בברזל).
בשל הסיבות שהזכרנו לעיל, הטיפול בתזונה טבעית בתקופת ההיריון הוא חשוב ואפקטיבי ביותר.
לקצב עליית משקל בהיריון מומלץ:
טרימסטר ראשון ← מומלץ להעלות משקל שבין 450–1,800 גרם.
טרימסטר שני ושלישי ← מומלץ להעלות משקל שבין 900–1,800 גרם בחודש.
משקל תקין לפני ההיריון BMI 18.5–24.9 ← עליית משקל מומלצת: 11–16 ק"ג.
תת משקל לפני ההיריון BMI פחות מ-18.4 ← עליית משקל מומלצת: 13–18 ק"ג.
עודף משקל לפני ההיריון BMI 25–29.9 ← עליית משקל מומלצת: 7–11 ק"ג.
עודף משקל לפני ההיריון BMI מעל 30 ← עליית משקל מומלצת: כ-7 ק"ג.
בין הטרימסטר השני לשלישי עלייך להוסיף כ-300 קלוריות לתפריט היומי שלך.
Image courtesy of phaendin at FreeDigitalPhotos.net