מערכת האמונות שלנו היא כמו מערכת הפעלה של מחשב או סמארטפון, עם ההתפתחות והגדילה שלנו בעולם דברים בתוכנו משתנים ומתחדשים. וממש כמו אייפון ישן, אם לא נשדרג את מערכת ההפעלה- נחווה תקיעות וחוסר.
חווית החיים קשורה באופן ישיר לאיך שמפרשים אותן, הפרשנות של המציאות מתבצעת בתחום המודע וגם באופן בלתי מודע, הן מתרחשות בכל רגע ויוצרות את הזהות שלנו בעולם.
אותה פרשנות היא מערכת האמונות שלנו; לכל אדם מערכת אמונות שתכתיב איך הוא רואה את עצמו, איך הוא רואה את החיים ומה משמעות הדברים המתרחשים.
מהיותך ברחם עד איפה שאתה היום, בנית את תפיסת עולמך ובנית מערכת אמונות דרך זיכרונות וחוויות חיים. כך כולנו פועלים, לכשלמדנו בגיל מוקדם קיימת השפעה עכשווית על אורך חיינו וזהותנו האישית: אותו איש עסקים מצליח ההולך ברחוב בהרגשה שהוא אפס, כי אביו קרא לו אפס בילדותו, או אותו אדם שלא מצליח להרוויח יותר כסף ממה שהוא צריך כי קיימת בו אמונה שאנשים עשירים הם קשי לב. או אותה נערה בודדה, שאינה מסוגלת לסמוך על גברים על אף שהיא מאוד רוצה.
כל הדרכים הללו נובעות מאמונות מגבילות, שתוכנתו או נלמדו במהלך החיים. אותן הדרכים, הן לא מי שאנחנו, אלא כתובות על קירנו הפרטי, היוצרות את החוויה האישית שלנו בעולם.
איך יודעים אם יש אמונה מגבילה?
חוסר אהבה וקבלה עצמית, חוסר ביטחון עצמי/ אמונה עצמית, כעס חוזר ונשנה, רמת מסוגלות ומוטיבציה נמוכה, אי מימוש הפוטנציאל העצמי,פחד להתקדם או להשתנות (יציאה מ'האזור הפתוח'), צורך חוזר ונשנה לספק אחרים, דברים פשוטים יוצרים תגובה קיצונית.
האם זה אפשרי לשנות את מה שלמדנו על עצמנו ועל החיים כל השנים האלו?
בהחלט. כוחה של החלטה הוא אין סופי. האמונה שאף פעם לא אוכל להשתנות גם היא אמונה מגבילה וגם היא ניתנת לשינוי. בטיפול אינטגרטיבי ניתן לרענן ולשדרג את מערכת האמונות שלנו וליצור השפעה חיובית על חווית החיים.
אמונה באה לידי ביטוי במציאות שלנו, אם אנחנו מאמנים ורואים את עצמנו בצורה מסויימת, אחרים סביבנו יחושו ויגיבו אלינו באופן זהה.
כאשר משנים אמונה מגבילה, לדוגמא: "אני לא ראוי לאהבה", הדרך בה אנחנו חיים את חיינו תשתנה, כך גם התגובה הרגשית שלנו לאותו נושא. מה עם במקום להרגיש סלידה היית מרגיש אהוב? איך זה היה משפיע על חווית החיים שלך? איך זה היה משפיע על ההתנהגות כלפיך?
דוגמאות לאמונות מגבילות:
"אני לא מסוגל לאהוב" אין לי אף אחד בעולם", "אני אף פעם לא אצליח", "אני לא שווה כלום","אני פגום", "אני חייב ליהיות ילד טוב" אני לא טוב מספיק", אני חייב להיות מושלם כדי להיות נאהב" , "החיים לא הוגנים" "העולם הוא מקום מסוכן" "אי אפשר לאהוב אותי" וכו',
איך עושים את זה?
כאשר משנים אמונה מגבילה, אנו משנים את הגישה שלנו. על הדרך בה אנחנו מרגשים כלפי עצמנו ובד בבד על איך שאחרים יחושו ויגיבו כלפינו.
מגיעים לטיפול אינטגרטיבי, נוגעים בשורש האמונה, מבינים למה נוצרה, עובדים עם גופי הרגש והזיכרון באותו אירוע בו נחתמה האמונה המגבילה ובוחרים מחדש אמונה מתאימה, מעצימה ותומכת.
המאמר נכתב על ידי דן לוסטיג