הרפואה הקונבנציונלית והפסיכולוגיה מגדירות פחד כתחושה שיש לה ביטוי רגשי ופיזי בלתי נעימים, אשר נוצרה והתפתחה במהלך האבולוציה כתגובה רפלקטיבית לגירויים חיצוניים המסכנים את קיומנו ברמה הרגשית\חברתית\קיומית פיסית (לדוגמה, פחד למראה חיה מאיימת). גירוי מסוכן יותר יוביל לתחושת פחד חזקה יותר.
ברמה האמוציונאלית, פחד הנו מנגנון רגשי העוצר אותנו לעתים רבות מלבצע את הדברים שאנחנו הכי רוצים, ולעתים אף במקרים בהם אנו מתרגשים מאוד לקראתם. הוא יכול ממש לשתק, ולגרום לאדם הנמרץ והיעיל ביותר לשכב מתחת לשמיכה כשכל גופו מכווץ, אף איבר לא נע, הנשימה בלתי תקינה ואספקת החמצן הנע בעורקיו אינה סדירה. לעתים רבות, גם להביע את דעתנו בפומבי עשוי להחוות כחוויה משתקת ולהתבטא במתח שרירים כרוני, הזעת יתר, קושי בחשיבה צלולה ובהבעה מילולית, יובש בפה, "פרפרים בבטן" ותחושת חרדה חברתית, נבוכות ובושה.
תחושות מעין אלה אופייניות (למשל) בקרב אינדיבידואלים הנמצאים בקרבת אנשים שאינם מסכימים עם דעותיהם, ואי לכך – הם חוששים להביע את דעתם שלהם.
בדרגות מסוימות, פחד עשוי גם להיות יעיל ולשפר ביצוע, ואף להמריץ אותנו לקיים פעולות אשר אלמלא אותו "פחד" , סביר מאוד כי לא היינו מעזים לבצע את אותן פעולות, או שהיינו דוחים את ביצוען לכל הפחות, לתקופה נוספת.
כיצד פחד עשוי להתבטא אצלנו בגוף?
כולנו מפחדים מדברים כאלה ואחרים. ישנם בני אדם המאופיינים ברפרטואר פחד רחב יותר, והפוחדים מדברים רבים יותר, וישנם גם כאלה שנוטים לפחד פחות, הן ברמת העצימות של הפחד והן ברמת מגוון הגירויים המסתמנים עבורם כמעוררי פחד.
גם מקור הפחד משתנה מאדם לאדם. ישנם אנשים המושפעים במדד הפחד מגורמים מסוימים, כגון: היסטוריה משפחתית או מנהגים והרגלים.
הפחד יתבטא בדרך כלל לא רק ברמה הרגשית אלא גם ברמה הפיזית ממש, כתלות בשאלת "כמה עמוק ויומיומי הוא".
כאבי ברכיים, חוסר יציבות, ותחושת שיתוק בגוף הנם מעט מן התסמינים של פחד, וכאשר הם מתרחשים, הם בהחלט ניתנים לאיזון בעזרת טיפול והכוונה.
בעזרת טיפולי "פסיכותרפיה גופנית" אנחנו לומדים להיות עם הפחד, לנשום לתוכו ולגדול ממנו החוצה.
במציאות הקיימת, הפחד הוא חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מחיי היומיום שלנו, ובמסגרת הטיפול אנו לומדים להפנים כי אין צורך ממשי לברוח ממנו, אלא ללמוד לחיות עמו.
במסגרת טיפולי פסיכותרפיה גופנית, אנו נלמד לשלב את הפחד בחיי היומיום שלנו בין אם במישור הרגשי-נפשי ובין אם זה פיזית. במסגרת טיפול פסיכותרפיה גופנית נלמד לדעת מתי זה קורה לנו, ונלמד כיצד לא להיבהל מתן הפחד ומן התחושות הנלוות לו, וכמו כן נלמד את אחד העקרונות החשובים ביותר בהתמודדות מול הפחד: להיות פחות שיפוטיים כלפי המקום הזה.
באמצעות טיפולי פסיכותרפיה גופנית נלמד להכיר בתחושות הנלוות לפחד הן במישור הפיזי והן במישור הרגשי, תוך התמודדות מבוקרת עם פחדים שונים ועם סיטואציות שונות, ותוך רכישת הרגלי חשיבה חלופיים, הימנעות מביקורת עצמית ותהליך התיידדות עם תחושת הפחד באופן שיקנה לנו היכולת להתחבר ולהתמודד עמה באופן טבעי ומתוך קבלה עצמית.
לטיפולי פסיכותרפיה גופנית השפעה ישירה על התמודדות עם חרדה חברתית, פחדים מגורמים ספציפיים ותחושות פחד כלליות, חסמים גופניים והתמודדות עם סיטואציות הן במישור האישי והן במישור החברתי.
מאת ענת הולמן, מטפלת בפסיכותרפיה גופנית ועיסוי רקמות עמוק