מעיין הנעורים– האם באמת שתיית מים תשאיר אותנו צעירים יותר?
הקיץ החם בפתח ואתו עולה גם הצורך בהחזרת נוזלים לגוף על ידי צריכה מספקת של מים לשתייה. למים בגופנו תפקידים רבים: עזרה לעיכול ולספיגה שלאוכל, ויסות טמפרטורת הגוף ומחזור הדם, נשיאת חומרי המזון והחמצן לתאים, סילוק רעלים וחומרי פסולת, ריפוד המפרקים, הגנה מחבלות על רקמות ואיברים כמו חוט השדרה, המוח ועוד… היום נדבר על היתרונות בהקפדת שתיית מים בכמות נכונה.
הצערת העור וירידה במשקל
אנשים רבים מוצאים את עצמם תחת סכין הניתוחים או המזרק על מנת למלא את הקמטים, מנסים טיפולי קוסמטיקה מורכבים וכואבים בשביל להעלים את העיגולים השחורים מתחת לעיניים, דיאטות שאינן נגמרות לעולם ולרוב גם אינן מביאות עמן תוצאות או שנותנות פתרון לטווח קצר של ירידה במשקל שבסופה גם עלולה להיות עלייה במשקל יחד עם תסכול רב וכל זה קורה בזמן שיש בסביבתנו פתרון נגיש, יעיל, זול ובריא לכולם- מים.
אז איך מים יעזרו לנו לשמור על עורנו צעיר ועל גופנו במשקל תקין?
גופו של האדם ברובו מורכב ממים,סיבי הקולגן ואלסטין בעורו הנוזל הבין תאי מכילים מים.כאשר איננו שותים מספיק גם הגוף וגם העור מתייבשים, סיבי הקולגן מורכבים מרבי סוכר כך שכאשר אנו שותים הם סופחים מים והעור ניראה יפה ומתוח, כאשר אנו מתייבשים מים רבים מתנדפים מן העור שניראה רפוי יותר ומקומט יותר וכך גם המצב אצלך. שתיית מים מרובה יכולה לשמור את העור במצב טוב ומתוח תוך כדי סילוק רעלים שגורמים גם להזדקנות העור- אולי לכך התכוונו שדיברו על מעיין הנעורים.
מים אינם מכילים קלוריות, שומנים או כולסטרול משמע שניתן לצרוך אותם כאהבת נפשנו והם בנוסף תורמים לתחושת שובע זמנית, לעיתים אף נרגיש רעב קל אך זהו בעצם בלבול בין צמא לרעב ואולי אם נשתה כוס מים הרעב יעבור בנוסף אם לא נשתה מספיק מים נרגיש עייפות גדולה וידוע כי חוסר באנרגיה גורם לנו לאכול יותר מאחר ובאוכל יש אנרגיה אך לא זו האנרגיה שלה אנו זקוקים במקרה זה. המים חיוניים לפירוק שומנים בתא משמע שתא רווי מים יפרק שומנים ביתר יעילות מאשר תא מיובש שלא יפרק את השומן ויצבור אותו בגוף דבר הגורם להשמנה. כאשר אנחנו לא מספקים כמות נכונה של מים לגופנו הכליות בעומס ולכן חלק מהנטל עובר לכבד אשר תפקידו גם פירוק שומנים ושוב השומנים בגופנו אינם מתפרקים ונשארים בגוף ובכלל כל מערך חילוף החומרים מאט בצורה משמעותית כאשר אין מספיק מים בגופנו והאטת חילוף החומרים גורמת לעלייה במשקל או תקיעות במשקל לאלה המנסים לרזות.
התמודדות עם מחלות ומניעתן על ידי שתיית מים
המצבים הרפואיים אשר מזוהים עם אי שתיית מים מספקת הם:
יתר לחץ דם, אבנים בכליות, אסטמה, אלרגיות, מיגרנות ,צרבות, שחיקת דיסקים העלולים לגרום לפריצות דיסק, עצירויות,
נתון מדהים נוסף הוא שבעזרת שתיית מים בלבד אחוז הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס, השד והשלפוחית יורד בצורה משמעותית!!
ובעצם כל הגוף שלנו עובד טוב יותר, יעיל יותר ובריא יותר כאשר אנחנו מספקים לו מים. המערכת החיסונית שלנו כל הזמן מגנה עלינו באופן מפעים מפני כל הסכנות המצויות בין אם הן פתולוגיות, זיהומים, וירוסים וכדומה. חשוב להבין שכל התהליכים בגופנו קורים בעזרת מים ולכן אנו זקוקים להרבה מים כדי להמשיך ולקיים תהליכים אלה ששומרים ומגנים עלינו.
כמו שאנחנו נעזרים במים לנקות את ביתנו כך גופנו נעזר במים כדי לנקות את עצמו מרעלים שאם יצטברו יהפכו למחלה וגם אם כבר נוצרה, המים יעזרו לגוף להחלים ממנה ביתר קלות.
מערכת העיכול, מים ורגש
ניתן לראות באופן ישיר את ההשפעה של שתיית מים על מערכת העיכול לדוגמא: אם לא נשתה מספיק מים מיד נראה שהשתן שלנו צהוב ונבין מכך שאנו מיובשים או שנסבול מעצירות.
במידה ונסבול מקלקול קיבה המתבטא בשלשולים נהיה חייבים לשתות הרבה מים פן נתייבש. כבר הזכרנו שהכבד לא מצליח לפרק שומנים ללא מים וגם סילוק הרעלים והשומנים מגופנו משתבש, שזה גם תפקידו של הכבד בין השאר. אזור הבטן (שנקרא גם אזור המים ברפלקסולוגיה) מכיל את איברנו הפנימיים אשר להם מאות תפקודים בגופנו וזקוקים למים עד מאוד.
הרבה פעמים אנחנו מקשרים בין אזור הבטן לרגשות על ידי פתגמים השגורים בפי כולנו כמו: "אני לא מצליח לעכל את זה", "יש לי פרפרים בבטן", "לפעמים אני שומר בבטן", "הייתה לי תחושת בטן" וכן הלאה…
זה מדויק ונכון אנחנו מרגישים בבטן והתופעה הרפואית שהכי מראה לנו את זה היא סינדרום המעי הרגיז שהרי רוגז זו תכונה אנושית לחלוטין וידוע כי סטרס הוא גורם מכריע בתופעה זו.
התהליכים שאנחנו עוברים בחיינו הדינמיים הם רגשיים כשם שהם פיזיים ואפילו שאנחנו עצובים מעורבים מים בדבר על ידי דמעות. המים חשובים לגוף, כאשר מצבנו הגופני משפיע גם על הנפש ולהיפך.
מה ההמלצות?
הגוף שלנו מאבד כ- 1.5 ליטר נוזלים בשתן ועוד ליטר בנשימה, זיעה וצואה כל יום. כלומר כל יום אנחנו מאבדים 2.5 ליטר נוזלים אך 20% מתוכם חוזרים אלינו במזון כך שאשה ממוצעת זקוקה ל-8 כוסות מים ביום וגבר ממוצע לכ-12 כוסות מים ביום. אנשים שמבצעים פעילות גופנית זקוקים ליותר מים, על כל קילומטר ריצה עוד כוס מים או שתיים עד ארבע כוסות מים לכל שעת פעילות (בהתאם למאמץ ולטמפרטורה). ישנה תופעה שנקראת "הרעלת מים" הנגרמת כתוצאה מעודף בצריכת המים אך היא מאוד נדירה וקורית בדרך כלל בגלל שימוש בסמים ממריצים שמשבשים את מנגנון הצמא בגוף. אך אם הכול תקין אין בכלל שאלה עוד כוס מים יכולה רק להועיל.
טיפים:
שתו כוס מים שלמה (אם אפשר אפילו שתי כוסות) דבר ראשון בבוקר, לפני הקפה
הוסיפו למים חמימים לימון סחוט ופרוסת ג'ינג'ר טרי- מעבר לתרומה של מערכת העיכול יכול גם לעזור לכאבי גרון
מי לימון טובים גם מבחינה דנטלית. שימוש במי לימון על שיניים כואבות עשוי להקל על הכאבים. שימוש במי לימון על החניכיים יכול להפסיק דימום בהם.
לרוויה.
מאת שרון שלהב, פסיכותרפיה הוליסטית ורפלקסולוגית בכירה, מטפלת בקליניקת טיליה לרפואה משלימה בתל אביב.