בשנים האחרונות "כולסטרול הוצג כאויב העיקרי למחלת לב. נמצא שמעל ל- 40 אחוז מהאוכלוסייה נוטלת באופן יום-יומי תרופות סטטינים להורדת כולסטרול מאחר והאמונה תמיד התרכזה בעובדה שמחלת לב היא פשוט תוצאה של רמות גבוהות של כולסטרול בדם וההנחיה התזונתית הקלאסית הינה להגביל צריכת שומן. לכן הינה כמה עובדות על כולסטרול שחשוב לדעת:
יש שני מקורות של כולסטרול. אחד מיוצר אנדוגנית בגוף על ידי הכבד והשני מקבלים מבחוץ על ידי אכילת חלבונים מן החי(מוצרי בשר ,חלב).רוב הכולסטרול ממזון לא נספג אלא אם קיים חוסר בגוף. כולסטרול לא נמצא בשום מזון צמחי מאחר והינו חומר אשר נוצר בתהליך סינתזה של שומנים, פחמימות, וחלבונים על ידי הכבד בבעלי חיים.
יש לכולסטרול מספר תפקידים חיוניים לגוף. הוא מהווה חלק מרקמות התאים ומגן עליהם, הוא חומר מוצא להורמונים רבים בגוף, הוא מרכיב מלחי מרה והבסיס לסינתזת ויטמין D והכרחי לתפקוד תאי עצב במח. רמות נמוכות מדי של כולסטרול עלולות לגרום לבעיות הורמונליות, ירידה בביצועים קוגניטיביים ואף גם גורם סיכון להתפתחות אלצהיימר ודמנצייה .
בשנים האחרונות גילו כי הדלקת בקיר העורק היא הסיבה האמיתית למחלת לב.זאת אומרת שללא נוכחות של דלקת בגוף,לא קיימת אפשרות לכולסטרול להצטבר בדופן כלי הדם ולגרום למחלת לב ושבץ. ללא דלקת, כולסטרול יוכל לנוע בחופשיות בכל הגוף.
דלקת היא ההגנה הטבעית של הגוף לפולש זר כגון חיידקים, רעלנים ווירוסים.יחד עם זאת, כשהגוף חשוף לפגיעה באופן תמידי על ידי רעלים או מזונות שהגוף לא נועד לעבד, מצב של דלקת כרונית "המזיקה בדיוק כמו שהיא מועילה". אלו המילים של מנתח לב בכיר בארה"ב דר. דוייטלונדל שמצא שהמכנה המשותף בין כל מטופל כירורגי הייתה דלקת בעורקים. הוא תיאר עורק חולה כאחדשנראה כאילו מישהו לקח מברשת ושפשף שוב ושוב נגד הקיר.
אז מה הקשר בין דלקת ותזונה?
קיימים מזונות הגורמים לגוף להגיב באופן רציף והולם לדלקת וקרום התא מייצר כימיקלים הנקראים ציטוקינים הגורמים לדלקת באופן ישיר.מזונות מעוררי דלקת הםבעיקר, פחמימות פשוטות (סוכרים, חטיפים, מאפים), מקורות של שמני אומגה 6 מעובדים כמו שמני תירס, סויה וחמניות אשר נמצאים לרוב במזונות מעובדים בכדי להאריך את חיי המדף שלהם, וחלבונים מן החי.
מספר המלצות תזונתיות:
כאשר רואים אריזת מזון עליה כתוב בגאווה"ללא כולסטרול" או "דל שומן", אין להניח שזהו מזון ידידותי ללב.
לשמור על גמישות ובריאות כלי דם. סוכרים (לא מה שנמצא טבעי בפירות) נקשרים לחלבוני דפנות כלי דם ופוגעת בגמישותם ומעודדת הזדקנות כלי דם. בנוסף,צריכת יתר של סוכרים ועמילנים גורמים לעליה של רמות אינסולין בגוף המאותתת לגוף לייצר עוד כולסטרול אפילו שאין צורך. לעומת זאת מקורות של ויטמיני C מעודדים גמישות כלי דם .נוגדי חימצון הנמצאים לרוב בפירות וירקות אדומים וסגולים וגם כתומים שומרים על הכלי דם מהצטברות פלאק ועושות מעין טיפול אינסטלציה .
לסטרולים צמחיים בעלי מבנה כימי הדומה לכולסטרול יש יתרונות אנטי דלקתיים עם פעילות תחרותית של ספיגת כולסטרול. סטרולים אלו נמצאים בכמויות גדולות בסוגי אגוזים (לא קלויים) ושמנים כמו אבוקדו ושמן זית, ובכמויות קטנות יותר בדגנים מלאים, ירקות ופירות.צריכת מזונות אילו באופן טבעי מעודדת את הגוף להיפטר מעודפי שומנים , רעלים וכולסטרול.
רגשית אנשים עם נטייה לבעיות זרימת דם , טרשת עורקים ושומנים בדם הם אנשים בדרך כלל עקשניים , דעתניים והחלטיים עם קושי לקבל נקודות מבט שונות משלהם. עליהם לנסות ולממש יותר גמישות מנטלית ורגשית. עבודה כזאת גם ישפיע על המצב הפיזי.
השורה התחתונה היא שהכולסטרול יחסית חף מפשע. זו היא דלקת אשר מדרדרת אותו לפליליות.