חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
טיפולי אנרגיה
רפלקסולוגיה
רפואה סינית
פסיכותרפיה ואימון
נטורופתיה ותזונה
טיפולי מגע וגוף
הריון ולידה
מרפאת כאב אלטרנטיבית
טיפול בכאב
אבחון גלובלי

טיפול במצבי סטרס ולחץ ע"פ הרפואה הסינית

מאמר מאת: הדס תור מטפלת ברפואה סינית במרכז טיליה לרפואה משלימה

לחץ נפשי, סטרס, חרדה, דיכאון, תסכולים.. אלה מושגים מעט חמקמקים, אך נחשבים מהמאפיינים הבולטים והמשפיעים ביותר על אוכלוסיית העולם המערבי.

נדמה שאין מה לעשות כדי למנוע הופעת לחץ נפשי.. החשבונות ימשיכו להגיע, לא תהיינה יותר שעות ביום, והקריירה והחובות המשפחתיות תמיד תהיינה תובעניות. אבל לכל אדם יש יותר שליטה מכפי שנראה לו. למעשה, ההבנה הפשוטה שאדם נמצא בשליטה על חייו, היא הבסיס להתמודדות עם מצבי לחץ נפשי.

אז מה זה לחץ נפשי?

לחץ נפשי מהווה כל סוג של מתח, חרדה, או גורם המהווה אתגר או איום על רווחת האדם ושלוותו. זוהי תגובה נורמלית למצב או אירוע בו מישהו מרגיש מאוים או מעורער, אך איום זה אינו חייב להיות אמיתי. כולנו חווים את התחושות הללו ברמות כאלה ואחרות, בתקופות מסוימות בחיים. ישנם לחצים שחולפים מאליהם, או התרחשויות קשות בחיים שאינן מלוות בלחצים נפשיים. יחד עם זאת, כאשר הלחצים הנפשיים מערערים את הבריאות הנפשית והפיזית ומהווים הפרעה לאיכות החיים, כדאי ואף רצוי לטפל, כי לא חייבים לסבול! יש פתרון, וניתן להשיב את האיזון וליהנות מחיים מלאים טובים ונעימים, ולרפואה הסינית יש מענה נפלא ואפקטיבי לכך.

הגורמים ללחץ נפשי:

כמעט כל דבר יכול לגרום ללחץ נפשי, והגורמים משתנים מאדם לאדם. אפילו רק המחשבה על משהו מעיק או הצטברות של מטלות, יכולים לגרום ללחץ נפשי. אחת הסיבות לכך נתונה במגוון רחב של דרישות וגורמים חברתיים, תרבותיים ואף פיזיים שנוכחים בחיינו כל הזמן, כגון:

  • בעיות בחיי המשפחה, מערכות יחסים, גירושין
  • שכול
  • בעיות כלכליות
  • מחלה
  • מצבי חוסר ודאות כגון בזמן המתנה לבדיקות מעבדה, תוצאות בחינות, תוצאות ראיון עבודה ועוד.
  • שעות עבודה מרובות, סכסוכים במקום העבודה או פחד מפיטורין
  • דימוי עצמי נמוך
  • בדידות
  • אפליה
  • טראומות מסכנות חיים כגון תאונות דרכים, סופות וסערות קשות, אונס
  • הצורך "להצליח" ולהוכיח עצמינו כלפי הסביבה.
  • תחושת חוסר המעש בזמן גיל פרישה מהעבודה
  • תחושה שאין מספיק זמן לביצוע משימות נדרשות
  • מעבר דירה והסתגלות לשינויים בחיים, או מגורים באזור בעל שיעור גבוה של פשיעה, זיהום או רעש

יתכן גם שאדם ירגיש לחץ נפשי, תחושת תסכול, חרדה ודיכאון, ללא סיבה ברורה הנגלית לעין.

 

מה קורה לגוף שלנו בעת לחץ נפשי?

מאמר מאת: הדס תור מטפלת ברפואה סינית במרכז טיליה לרפואה משלימה
מאמר מאת: הדס תור מטפלת ברפואה סינית במרכז טיליה לרפואה משלימה

ישנם מגוון תהליכים שמאפיינים את הגוף שלנו במצבי לחץ נפשיים, אולם אדגיש עניין משמעותי: בעת לחץ נפשי, הגוף שלנו מתחיל להזרים אל מערכת הדם הורמונים -בלוטת ההיפותלמוס, הבלוטה ההורמונלית הראשית בגוף האדם, שולחת הוראות לבלוטת האדרנל, הממוקמת על הכליה, לייצר מספר רב יותר של הורמוני קורטיזול ("הורמון הסטרס") ואדרנלין, היוצרת שורה של תהליכים פיזיולוגיים בגוף, כגון- הגברת קצב הלב, האטת פעולות עיכול, ערנות יתר, שחרור יתר של סוכרים לשרירים וכו'. בגדול מדובר במנגנון טבעי ובריא, שכן במידה וחלילה היינו בסכנה ממשית, ההורמונים הללו היו מסייעים לנו להגיב במהירות ולפעול בהתאם. כמו כן, הלחץ יכול להיות מועיל כשהוא מעודד אדם לעמוד בלוח זמנים או להיות עסוק בעשייה. אבל מתח לטווח ארוך יכול להגביר את הסיכון למחלות כאלה ואחרות, ואותם שינויים הורמונליים יכולים לפגוע בפעילות התקינה של הגוף.

בין ההשפעות הרבות על הגוף והנפש נוכל לראות:

  • הפרעות שינה או שינויים בהרגלי השינה- שינה מרובה או נדודי שינה.
  • הפרעות עיכול- שלשול, עצירות, כאבי בטן.
  • כאבים שונים בגוף כמו כאבי גב וחזה, כאבי צוואר ושכמות, כאבי ראש תכופים, כאבי שרירים ועוד.
  • הזעות, קוצר נשימה
  • עייפות ותשישות יתר
  • שינויים בתאבון ובמשקל
  • התנהגות עצבנית – פנים מעוותות, דיבור מהיר, אנחות מרובות, חוסר נחת, כסיסת ציפורניים, חריקת שיניים, התכווצויות שרירים, פסיעות בחלל החדר הלוך ושוב, והרגלים כפייתיים אחרים.
  • מע' החיסון נחלשת ויתכנו מחלות לעיתים קרובות יותר – הצטננות, שפעת, אסטמה, בעיות קיבה, בעיות עור ועוד
  • יחסי מין – לחץ נפשי משפיע על חיי המין, על יכולת הביצועים ועל אובדן חשק מיני
  • התעלפויות
  • מחלת לב
  • לחץ דם גבוה

כמובן שלא כל אדם יחווה את כל הסימפטומים הנ"ל, ויש שוני רב בצורת הביטוי בין אדם לאדם.

הטיפול הקונבנציונלי במתח נפשי:

כולל טיפול התנהגותי ולעיתים אף תרופתי. יש לזכור כי קיים סיכון שתרומתה היחידה של התרופה תהיה להסוות את המתח ולא תעזור לאדם להתמודד באופן מעשי עם הלחץ. לכן מומלץ לקבל הדרכה וכלים לבניית חוסן נפשי.

הטיפול ברפואה סינית:

הרפואה הסינית מציעה פתרון חלופי, בריא וטבעי להתמודדות עם לחץ נפשי. עם זאת, יש מקרים בהם השילוב בין הרפואה הקונבנציונלית (ייעוץ פסיכולוגי למשל) והסינית יחד מהווה מענה טיפולי שלם ויעיל.

הטיפול ברפואה סינית מסוגל לאבחן את שורש הבעיה ולהחזיר את האיזון שהופר. המטפל מאבחן את מצב המטופל בעזרת תשאול מקיף, ולפי פרמטרים שונים כמו דופק, לשון ומישוש. לאחר האבחון נבחר הטיפול המתאים לכל מטופל מבין הכלים של הרפואה הסינית ביניהם דיקור, טווינא, צמחי מרפא ותזונה.

נקודת המוצא שמציעה הרפואה הסינית היא המפתח להבנת הקשר שבין סימפטומים גופניים של חולי לבין בעיות נפשיות, לרבות לחץ המופעל על האדם. טיפול בלחץ הנפשי ככלל, במקום טיפול נקודתי רק בכאב הראש או העייפות הכרונית למשל, ייתן מענה יסודי ועמוק יותר.

על פי הרפואה הסינית, שלושת האיברים העיקריים הקשורים ללחץ נפשי הם:

  • הלב – בדרך כלל, הלב נוטה לסבול מחום אנרגטי, סינדרום זה נקרא "חום בלב". לאנשים הסובלים מלחץ נפשי עם חום בלב, תהייה נטייה לצבע פנים אדמדם, הזעה ו/או דופק מהיר. הלשון או טיפ הלשון יהיו אדומים. למעט לחץ נפשי, אנשים עם חוסר איזון בלב נוטים לסבול מבעיות נוספות אחרות.
  • הכבד – הכבד הוא האיבר האחראי על פי הרפואה הסינית לזרימת Qi (אנרגיה) בגוף. אם אנרגיית הכבד לא זורמת בחופשיות, נוצר מצב הנקרא "תקיעות צ'י בכבד", "חום בכבד" או "עליית אש/יאנג הכבד". אדם שאנרגיית הכבד שלו אינה מאוזנת נוטה להתפרץ, לסבול מחוסר סבלנות, כאבים או מועקה באזור הצלעות, החזה והגרון, הפרעות שינה, בעיות עיכול כגון כאבי בטן או מעי רגיז. כשנתבונן בלשון של אותו אדם, במקרים רבים צדי הלשון יהיו אדומים או סגלגלים לעומת שאר חלקי הלשון.
  • הטחול – טחול לא מאוזן מבחינה אנרגטית גורם לדאגה והרהורים בלתי פוסקים, מחשבות אובססיביות ואף מחשבות טורדניות. כל אלה מחריפים לחץ נפשי. כשנתבונן בלשון ייתכן ונראה לשון רועדת ונפוחה, עם סימני שיניים. כמו כן, אדם זה עלול לסבול מעייפות, כבדות, קשיי ריכוז ובעיות עיכול.

קצת על הכלים השונים שהרפואה הסינית מציעה…

דיקור: מקורו ברפואה הסינית המסורתית, והוא מבוסס על החדרת מחטים עדינות ודקות לאזורים נבחרים בגוף, למשך זמן קצר יחסית. הנקודות עליהן מונחות המחטים משפיעות על איברים פנימיים ומערכות שלמות בגוף, וזה נעשה על-ידי גירוי מערכת העצבים והשפעה על האנרגיה (הצ'י) בגוף, וכך מתאפשר איזון של מע' העצבים וניתן להגיע לרגיעה עמוקה. דיקור סיני משלב טיפולים אפקטיביים במיוחד לאיזון בלוטת האדרנל, על מנת להפחית את הפרשת כמות הורמוני הסטרס קורטיזול והורמון האדרנלין. איזון בלוטת האדרנל הינו קריטי למצבים של דחק, מתח וחשוב מאוד עבור טיפול בחרדה.

טווינא: עיסוי רפואי סיני. גם עיסוי יכול להועיל במקרים רבים. מרבית האנשים אשר שרויים בלחץ נפשי, סטרס מתמשך וחוסר שקט, חווים כאבים שונים בשלד – למשל, כאבים במפרקים, או כאב ותפיסות באזור הצוואר והשכמות. כמו-כן, כשמתוחים, פעמים רבות יש חריקה או הידוק שיניים – בעיקר בזמן השינה. דבר זה עלול לגרום לכאב בלסת ולעיתים גם הקרנה לראש – המובילה לכאב ראש כרוני (גם צוואר תפוס עלול להקרין לראש ולגרום לכאבי ראש). ולכן, בעיסוי הדגש הוא על שחרור האזור הנכון בגוף, הבאת האדם לרגיעה נפשית והחזרתו למצב מאוזן.

צמחי מרפא: הטבע מספק לנו שלל חומרים טבעיים אשר מסייעים רבות בריפוי ואיזון שלל בעיות בריאותיות. בטיפול בלחץ נפשי, נשתמש בצמחי מרפא מרגיעים, צמחים המשפרים את השינה, וכאלה המאזנים חוסר שקט. כמו כן, נטפל נקודתית בשלל הבעיות הנגרמות מסטרס, כגון כאבי ראש, חיזוק מערכת החיסון וכו'.

תזונה: במקרים רבים, תזונה לא מאוזנת ושאינה מתאימה לאדם, כמו למשל צריכת מזונות בעלי אנרגיה חמה, או מזונות הגורמים להצטברות רעלים בגוף, עלולה להחריף מצבים נפשיים ופיזיולוגיים רבים. התאמת תזונה מיטבית על פי עקרונות הרפואה הסינית יכולה לתרום רבות לתחושת האדם ובריאותו הכללית.

לסיכום,

סטרס, לחץ, מתח.. מילים שונות לאותה בעיה רווחת בעידן המודרני. כדאי לשים לב לאיתותי הגוף והנפש, להתייחס אליהם ולטפלם בשלב מוקדם, כי תוצאותיהם ההרסניות עלולות להגיע בשלב מאוחר יותר. כאמור, ישנן דרכים רבות לעשות זאת. כל אחד לפי נטית ליבו וגופו. והכי חשוב: לזכור לנשום ברגעים המאתגרים!

מאת הדס תור, מטפלת ברפואה סינית

גלילה לראש העמוד