האדם חווה מעברים מרגע המפגש בין הזרע והביצית. הוא עובר דרך שלבי ההתפתחות השונים ברחם, דרך תעלת הלידה, יוצא אל אויר העולם וממשיך את מסלול החיים המיוחד רק לו, עד אשר אחר כבוד הוא מחזיר את נשמתו לבורא וסוגר עוד מעגל, בתוך מעגל, אחד מיני רבים. למעשה מעבר הוא המצב ה"קבוע" על פי הראייה הסינית. ציר הזמן הולך קדימה ואיתו כל רגע נתון הוא מעבר אל הרגע הבא. רעיון זה עומד בבסיס הפילוסופיה הסינית, החל מהיום בו עמד סיני אחד משתאה אל מול היקום, הביט אל השמיים וראה את השמש זורחת וחולפת מעליו, היום התחלף בלילה, הימים הפכו לשבועות, השבועות לחודשים, החודשים לעונות וחוזר חלילה.
מתוך צפייה זו נולד מודל ראשוני ויסודי והוא תיאוריית היין והיאנג, אשר אחד הרעיונות המרכזיים בה הוא רעיון הזרימה. היין מתמלא לנקודת השיא ובהדרגה מתחלף ליאנג, אשר בתורו מגיע לשיא ובהדרגה מתחלף חזרה ליין ליצירת מעגל זרימה – טאי צ'י, הזרימה הגדולה. מרעיון בסיסי זה התפתח מושג הצ'י ותיאוריות נוספות, כדוגמת הזרימה המרידיאנית, ומודל "חמשת האלמנטים".
האחרון, נקרא בשמו הנפוץ "מעגל חמשת האלמנטים", אך מכונה גם "חמשת הפאזות", או בתרגום מדויק יותר " מעגל חמשת המעברים" (wu xing). רעיון מעגל המעברים בא לבטא את העובדה כי החיים נמצאים בתהליך מתמיד של מעבר בין מצב אחד למשנהו וכי יש חוקיות אוניברסאלית מסוימת, המאפיינת את הכוחות הפועלים במעגל.
המעגל מורכב מחמישה רעיונות אנרגטיים: מים, עץ, אש, אדמה ומתכת אשר לכל אחד תכונות ואפיונים ייחודיים. בתוך המעגל מתקיימות מערכות יחסים מורכבות בין האלמנטים, ביניהם מערכת יחסים של הזנה בה כל אלמנט מעביר את האנרגיה שלו לאלמנט הבא ומזין אותו. הזרימה החופשית במעגל והמעבר החלק בין שלב לשלב, תלויים בתפקודו התקין של כל אחד מהמעברים בפני עצמו. כאשר כל כוח במעגל פועל באיזון והרמוניה ביחס לעצמו, מובטחת ההרמוניה והזרימה במעגל כולו, כיחידה מתפקדת אחת.
רעיון הזרימה החלקה עובר כחוט השני לאורך ולעומק כל רובדי החיים. בגופנו, באיברים הפנימיים, בנפשנו, במערכת הרגשית והמנטאלית, בחוויות חיינו ובהתנהלות היומיומית. היכולת לנוע ממצב אחד לשני, להכיל שינויים, ולצלוח מעברים ומשוכות בחיינו תלויה בין השאר בתפקוד התקין של הכוחות הללו ובהרמוניה ביניהם. חוסר איזון באחד האלמנטים יגרור אחריו דיסהרמוניה בשאר האלמנטים ויגרום לאדם לתפקד בצורה פתולוגית במישורים השונים.
כאשר אנו באים לנתח יכולת הסתגלות או יכולת לחוות מעברים, יש תחילה להבין אלו אלמנטים ואיברים פנימיים עיקריים מעורבים בתהליך ואלו אלמנטים ואיברים מושפעים ממנו.
אלמנט האדמה
אחת האנרגיות החשובות הקשורות ליכולת לחוות מעברים ולהסתגל קשורה לאלמנט האדמה. הכוח הפועל של אלמנט זה הוא ציר המאפשר שינוי והשתנות. כאשר אנרגיית האדמה חלשה אין למערכת הרגשית והגופנית שלנו יכולת לייצב את עצמה. האדמה מהווה בסיס, מרכז, יציבות וביטחון. אלמנט אדמה מייצג את הטבע, הבריאה, בית, אוכל, שורשים, משפחה, זוגיות, שייכות, תמיכה ויציבות. כאשר אלמנט האדמה מאוזן, האדם מסוגל לעבור בין מצבים מתוך מקום ממורכז, שקול ויציב. תקופת המעבר אינה מערערת את היציבות והביטחון של האדם ובכך מתאפשרת הסתגלות מהירה למצב החדש.
סימנים אופייניים לחולשת אדמה עשויים להיות חוסר תיאבון, חילוף חומרים איטי ובעיות ספיגה, נטייה להשמנה, נפיחות ומלאות אחרי אוכל, עייפות וחולשת שרירים, נטייה לצואה רכה ובהירה, גוון עור צהבהב, נפילות אנרגיה במיוחד אחרי ארוחה, כבדות פיזית ומנטאלית וקושי להתחיל או להניע תהליכים. צמחים מובילים הקשורים לרעיון זה הם בעלי טעם מתוק המחזקים את האלמנט ואת האיברים המשויכים אליו, הטחול והקיבה. בנוסף, הטעם המתוק יוצר הרמוניה ומפייס את הכבד במצבי לחץ ועקה. מומלץ להוסיף שורשים כחלק מהרעיון של יציבות וקרקוע. יש להתחיל בטיפול מונע מס' חודשים לפני התרחשות השינוי.
Ren Shen Panax Ginseng Rad – הצמח החשוב ועיקרי ברפואה הסינית לחיזוק צ'י הטחול והקיבה. הוא מתוק ומעט מר, בעל טמפרטורה חמימה, חודר לטחול ולריאות, שתי "תחנות הכוח" העיקריות לייצור אנרגיה בגוף. (הטחול- אנרגיה מהמזון, הריאות- חמצן ונשימה), מחזק את הצ'י "המקורי" במצבי חולשה קיצונית ומחזק את יאנג הכליות, בעל יכולת החזקה והרמה במקרים של צניחות ובעל השפעה מרגיעה על הלב והנפש. בשל יעילותו, הוא אחד הצמחים הבודדים שיש לו שימוש גם כצמח יחיד ולא רק כחלק מפורמולה. יש להיזהר במצבי לחץ דם גבוה.
Huang Qi Asrtragalus Mem. Rad – צמח עיקרי לחיזוק הטחול והריאות. בעל טמפרטורה חמימה, דוחף את האנרגיה כלפי מעלה, עיקרי לטיפול בצניחות על רקע חולשת טחול (צניחת רחם, פי הטבעת, קיבה וכו'), בעל יכולת חיזוק וייצוב מערכת החיסון החיצונית, מעט מכווץ ומפסיק הזעות על רקע חולשה, מיטיב במצבי שלשול ומשתן ומועיל בבצקות. יש לו השפעה סינרגטית עם (Ren Shen (Panax Ginseng. Rad.
צמחים נוספים חשובים : Fu ling/Shen (Sclerotium Poria Coccus, Bai ZhuAtractylodis Macrocphalea Rhizoma, Da Zao Fructus Zizyphi Jujube, Gan Cao Glycyrrahiza. Rad.
כולם מתוקים, בעלי השפעה מחזקת ומחממת, תומכים ומחזקים את צ'י הטחול. בנוסף יש להם השפעה מזינה ומחזקת, המרגיעה את הלב והנפש(מלבד Bai Zhu – Atractylodis Macrocphalea Rhizoma).
אלמנט האדמה הוא עמוד התווך, המשתתף תמיד בתהליכי שינוי ומעבר. תמיכה וחיזוק של אנרגיית האדמה הם מוטיב מרכזי אשר נבחר להשתמש בו כבסיס לכל פורמולה, כטיפול מונע לאורך זמן או במצב אקוטי עם מודיפיקציות מתאימות.
מערכת העצבים
מעברים והסתגלות או כל שינוי משמעותי בחיינו מהווה מוקד לחץ וסטרס, המערכת העיקרית אשר מושפעת מכך היא המערכת העצבית. מערכת העצבים ברפואה הסינית מיוצגת על ידי כל אחד מהאיברים, כאשר לכל איבר יש אספקט רגשי \ נפשי אופייני הגורם לדפוסי התנהגות שונים. באופן מיוחד קשורות מערכות הלב והכבד. עומס או לחץ על כל אחת מהמערכות הללו לאורך זמן ישפיע על השנייה. עומס זה, על פי התפיסה הסינית, יגרום לתקיעות בזרימת האנרגיה ולבסוף לתופעות המכונות חוֹם או היפר אקטיביות של המערכת הרגשית.
מערכת הלב- אלמנט האש
על פי הגישה הסינית, הלב מאחסן את ה- SHEN, נפש האדם על כל האספקטים השונים שלה. מערכת הלב מכילה את הייצוג הרגשי\נפשי של כל האיברים גם יחד ומושפעת מפגיעה בכל אחד מהם. סימנים אופייניים לחולשת לב עשויים להיות חרדות, קושי בהירדמות, שינה קלה, חלומות מפריעים בשינה, מודעות לדפיקות לב (פלפיטציות), חוסר שקט ועצבנות, פיזור דעת וחולשת זיכרון, הפרעות בדיבור (דיבור מהיר, גמגום), קוצר נשימה וחיוורון ועשויות להופיע אפטות על קצה הלשון. במצבי לחץ נשאף להרגיע את הלב והנפש. בטיפול המונע או על רקע חוסר, נעשה זאת באמצעות צמחים מזינים לשם חיזוק והזנה של צ'י ודם הלב. במצבים אקוטיים או על רקע עודף, נוכל להגביר את ההשפעה של הרגעת הלב על ידי צמחים מרגיעים בעלי השפעה סדטיבית או על ידי מורידי חום ממערכת הלב.
Yuan Zhi Polygalea Tenuifolia Rad.- מר, חריף ובעל טמפטורה חמימה. מזין את הלב ומרגיע את הנפש. מכיוון שטעמו חריף, יש לו יכולת הנעה וסילוק לחות\ליחה ועל כן פותח את הפתחים, מחדד את החושים ומטפל בחולמנות ובתקיעות מחשבתית ואמוציונאלית. הצמח ממקד, מטפל בקשיי ריכוז. מקל על זרימת הדם בלב ומטפל בחרדות, קשיי שינה ופלפיטציות. זהו צמח עיקרי בפורמולות להרגעת הנפש והזנת הלב. ניתן לשלב עם Chang Pu (Acori Graminei Rhizoma), מקטגורית הארומטיים פותחי פתחים.
Suan Zao Ren Zizyphi Spinosea Semen – מתוק, חמוץ ובעל טמפרטורה ניטראלית. חודר ללב, לכבד, כיס המרה וטחול. מרגיע נפש ומזין את הלב ודם הכבד. על ידי הזנת דם הכבד אנו למעשה מחזקים את ה "אמא" של הלב. בכך משיג הצמח שתי מטרות, האחת חיזוק מערכת הלב עצמה והשנייה חיזוק ה"אמא" ותמיכה במעגל ההזנה. התייחסות נוספת למערכת הכבד היא על ידי הטעמים. בעוד הטעם המתוק מחזק את האדמה ומפייס את הכבד, הטעם החמוץ משויך לאלמנט העץ והוא מחזק את תפקודי מערכת הכבד. על ידי כך הוא פותר את תקיעות צ'י הכבד, בין אם היא נפשית או פיזית, על רקע חולשה (במצבי עודף בכבד נעדיף לעשות שימוש בטעם החריף). בנוסף הצמח מוריד אש וחום על רקע חוסר יין ומטפל בנרגנות, חוסר שקט וקשיי שינה. יש לו השפעה סינרגטית עם צמח נוסף מאותה קטגוריה, Bai Zi Ren (Biotea Orientalis Semen). צמח קיסר בפורמולה על שמו Suan Zao Ren Tang (Sour Jujube Decoction). במקרים של קושי בביטוי רגשות או תקיעות רגשית ניתן לשלב עם Hua / He Huang Pi (הפרחים או הזרעים של אותו הצמח). הוא בעל יכולת הנעה בבית החזה על רקע עומס רגשי או קשיי ביטוי ומופנמות.
Fu Xiao Mai Tritici Aestivi Levis Semen – גרעין חיטה בוסר. מתוק, מלוח, מריר, בעל טמפרטורה קרירה. מזין את הלב ומרגיע את הנפש, בעל תכונה מכווצת, לכן מפסיק הזעות על רקע חולשה של צ'י ויין ומטפל בהשתנת לילה אצל ילדים, על רקע חרדות ואי שקט. ניתן להשתמש בדייסת חיטה (קונג'י) כמדיום טיפולי תזונתי ע"י הוספת צמחים שונים על פי הצורך בזמן בישול הדייסה.
צמחים מרגיעים סדטיביים הם בעיקר סוגי מתכות ומינרלים, רובם רעילים ואינם מותרים לשימוש בארץ. שני צמחים עיקריים שניתן להשתמש בהם הם Long Gu Os, Draconis ו- Mu Li Os, Concha .
הם בד"כ מופיעים ביחד ומטפלים במצבי חוסר שקט קשים , חרדות קשות, הפרעות נפש וכו'. בנוסף יש להם השפעה מרגיעה על הכבד. הם מורידים רוח פנימית או יאנג עולה כתוצאה מחוסר יין, סימנים כגון תיקים ועוויתות בפנים, סחרחורות ואירוע מוחי. לשני צמחים אלו יש השפעה מכווצות על הפתחים התחתונים ומטפלים בספירמטוריאה, בריחת זרע, הפרשות וגינאליות ובהזעות על רקע חולשה.
מערכת הכבד- אלמנט העץ
הכבד, על פי הרפואה הסינית, אחראי על זרימת הצ'י החלקה. תפקידו לאפשר תנועה זורמת ללא חסימות, של אנרגיה וחומרים חיוניים לכל איברי הגוף. בפן הרגשי, הוא אחראי על זרימה חלקה של רגשות ומאפשר לחוות את כל טווח הרגשות באופן מאוזן. יש לו קשר אנרגטי הדוק לאיבר מעטפת הלב (שכבת ה- jue yin), אשר מהווה "שוער", המגן על הלב מפני רגשות פתולוגיים. בנוסף הכבד משויך לאלמנט העץ, ה"אמא" של האש, לכן כבד מאוזן חיוני לתפקוד תקין של איבר הלב. אותו רעיון הזרימה החלקה מתרחב גם לתפקוד היומיומי. היכולת להתקדם קדימה ללא היתקעות ולנוע ממצב למצב בצורה הרמונית תלויה ביכולתו של הכבד לאפשר זרימה חלקה. הרגש השולט באיבר זה הוא כעס\תסכול. הכבד נוטה לצבור עומס ממצבי מתח נפשי, או אז נפגעת תנועת הצ'י בגוף, מצב המכונה סטגנציה. תקיעות צ'י לאורך זמן עשויה להוביל למצבי חוֹם.
סימנים עיקריים לתקיעות צ'י הכבד עשויים להיות עצבנות וחוסר סבלנות, התנהגות אגרסיבית או מתלהמת, כאבים באים וחולפים באזורים שונים בגוף, כאבי ראש, יציאות רכות או עצירות לסירוגין, שינויים תכופים במצב הרוח, תחושת מועקה בחזה ובהיפוכונדריום ומתח ונוקשות בשרירים ובגידים. אצל נשים עשויות להופיע תופעות גניקולוגיות כגון PMS ואי סדירות בווסתות. במצבי חום הסימנים יחמירו, עד כדי התפרצויות זעם, מיגרנות, חלומות אלימים ועוד.
במקרים בהם הסטגנציה אינה חמורה או בשלב הטיפול המונע נבחר צמחים בעלי טעם מתוק. כאמור הטעם המתוק מפייס ומרגיע את הכבד. נאמר במקורות:
"WHEN THE LIVER IS IN A BITTER AND URGENT STATE, QUICKLY EAT SWEET THINGS TO MODERATE IT." (Basic Questions chapter 22)
במקרים בהם הסטגנציה דומיננטית, או בשלב האקוטי, נבחר צמחים מקטגורית מניעי צ'י.
Xiang Fu Cyperi Rotundi Rhizoma – צמח עיקרי להנעת צ'י הכבד. חריף ומריר בעל טמפרטורה ניטראלית. מניע ומווסת את תנועת הצ'י של הכבד, משפיע על ההיפוכונדריום ועל תחושת מועקה ותקיעות רגשית, משולב למטרה זו עם Bai Shao Peonia Lactiflora Rad , פותח חסימות במרידיאן ומקל על כאבים. ניתן לשלב עם He Huang Pi מקטגורית מזיני לב.
Chai Hu Buplerum Rad – בעל תכונה מאזנת. משחרר חסימות של הכבד. מווסת את הכבד ביחס לטחול, במקרים בהם מתח נפשי פוגע במערכת העיכול והספיגה. כמו כן יש לו יכולת הרמה והכוונת הצ'י כלפי מעלה. גם הוא מניע את צ'י הכבד ומטפל בסימפטומים של לחץ בחזה ובהיפוכונדריום, סחרחורות, מצבי רוח משתנים ואי יציבות רגשית.
צמחים נוספים: Dang gui Angelica Sinesis Rad, Chuan Xiong Ligustici Chuanxiong Rad, Dan shen Salvia Militiorrahiza Rad.
כאשר החום דומיננטי ופורץ מעלה: Chuan Lian Zi (Fructus Malia Toosendan), Mu Dan Pi (Mutan Radicis Cortex).
כאשר ההשפעה הדומיננטית הינה על מערכת העיכול ניתן לבחור ממגוון רחב של צמחים אשר גורמים להרמוניה של תנועת הצ'י בקיבה, בטחול ובמעיים. דוגמאות לצמחים אפשריים: Chen Pi Citri Reticulata, Zhi Shi/Zhi Ke Citri Uranti Mu Xiang Aucklandia Lappa , Fo Shou Citri Sarcodactylis , Shi Di Diospyri Kaki .
פורמולת בסיס לדוגמא
Gan Mai Da Zao Tang (Licorice,Wheat and Jujube Decoction)
Gan Cao (Glycyrrahiza. Rad) 9 gr.
Fu Xiao Mai (Tritici Aestivi Levis Semen) 9-15 gr.
Da Zao (Fructus Zizyphi Jujube) 10 pieces
פורמולת בסיס זו מזינה את דם וצ'י הלב, מרגיעה את הנפש ומאזנת את המחמם האמצעי ובעיקר את הטחול והכבד. הפורמולה מכוונת לטיפול בפתולוגיות רגשיות על רקע פגיעה במערכת הלב והיא
מתאימה במיוחד לתקופה ממושכת כטיפול מונע או מכין לקראת שינוי או מעבר. פורמולה זו הינה דוגמא מעניינת לשימוש בצמחי מרפא במטבח הסיני המסורתי, כרפואה מונעת באורח החיים.
המרכיב העיקרי Fu Xiao Mai Tritici Aestivi Levis Semen הוא למעשה גרעין חיטה בוסר (פריקה). דייסת דגנים מסורתית, קונג'י, מהווה מדיום טיפולי ע"י הוספת צמחי מרפא לבישול, במקרה זה הוסיפו זן של תמר מיובש Da Zao (Fructus Zizyphi Jujube) ושורש ליקוריץ Gan Cao (Glycyrrahiza. Rad) .
הטעם הדומיננטי בפורמולה הוא מתוק ולכן מחזק את אלמנט האדמה ומפייס ויוצר הרמוניה בכבד ואילו הצמחים מזינים את הלב ומרגיעים את הנפש. כך עונה הפורמולה על כל הקריטריונים בטיפול.
התוויות לשימוש: דאגנות יתר, חוסר שקט, חוסר מיקוד ובלבול, נטייה לדיכאון, שינה טרופה, קושי בשליטה עצמית והתקפות בכי. במקרים קיצוניים תהייה פגיעה בדיבור (גמגום, דיבור מהיר, דיבור מבולבל).
על בסיס פורמולה זו נוכל לבצע מודיפיקציות בהתאם למצב המטופל. על מנת לחזק את התמיכה באדמה ובכליות ולשמור על עיקרון הרגעת הנפש אפשר להוסיף Ren Shen (Panax Ginseng. Rad). על מנת לחזק את האספקט הרגעת הנפש והזנת הלב והכבד ניתן להוסיף Bai Zi Ren (Biotea Orientalis Semen), Suan Zao Ren ( Zizyphi Spinosea Semen), (Yuna Zhi (Polygalea Tenuifolia Rad
לחיזוק כושר הנעת צ'י הכבד נחשוב להוסיף את Xiang Fu (Cyperi Rotundi Rhizoma).
Ding Zhi Wan (Settle The Emotion Pill)
Ren Shen (Panax Ginseng. Rad) 9 gr.
Fu ling/Shen (Sclerotium Poria Coccus) 9 gr.
Chang Pu (Acori Graminei Rhizoma) 6 gr.
Yuna Zhi (Polygalea Tenuifolia Rad) 6 gr.
פורמולת בסיס זו מחזקת את צ'י הלב ומרגיעה את הנפש. מתאימה יותר כפורמולת בסיס למצב אקוטי של חרדה ואי שקט ולמקרים בהם אדם בעל נטייה חרדתית נדרש להתמודד עם שינויים. הפורמולה מתמקדת בחיזוק אנרגיה ומיקוד. חידוד החושים וארגון המחשבה.
הצמח Chang Pu (Acori Graminei Rhizoma) מקטגוריית ארומאטיים פותחי פתחים, בעל טעם חריף, חודר ללב לכבד ולטחול, מרגיע את הנפש ומפזר ערפול, מאפשר חידוד מחשבה במקרים של פיזור דעת וחוסר ארגון מחשבתי הנובע מהתנהגות חרדתית. בנוסף מסייע במקרים של השתנת לילה אצל ילדים. גם כאן נדרשת מודיפיקציה על פי מצבו האישי של המטופל.
תאור מקרה:
ילד בן 8, עולה לכיתה ד' בסוף חופשת הקיץ, בעל נטייה חרדתית, בעיות התחברות בבית הספר, מאוד רגיש ומגיב בבכי באופן לא פרופורציונאלי למצב. במצבי מתח מוגברים מרטיב בלילה וסובל מטיקים בצוואר ובכתפיים. בעיות קואורדינציה, חולשה כללית עם היפו טונוס, יכולת גופנית מוגבלת, חוסר ביטחון.
קושי בריכוז וזיכרון חלש.
עיקרון טיפולי: חיזוק צ'י ודם הלב, חיזוק והנעת הכבד, חיזוק הטחול והמרכז.
פורמולה:
Ren Shen (Panax Ginseng. Rad) 9 gr.
Huang Qi (Asrtragalus Mem. Rad) 9gr.
Cang Pu ( Acori Graminei Rhizoma) 6 gr.
Yuna Zhi (Polygalea Tenuifolia Rad) 6 gr.
Fu Xiao Mai (Tritici Aestivi Levis Semen) 9 gr.
Suan Zao Ren ( Zizyphi Spinosea Semen) 9 gr.
Chai Hu (Buplerum Rad) 6 gr.
Gan Cao (Glycyrrahiza. Rad) 3 gr.
Da Zao (Fructus Zizyphi Jujube) 3 pieces
לאחר שבועיים של נטילת הפורמולה חלה הטבה משמעותית בהרטבת הלילה. לאחר חודש וחצי : יותר רגוע, פחות בורח לעולם הדמיון, הפן הפיזי יותר דומיננטי, חושב להתחיל ללמוד קפואירה, יותר עקשן ועומד על שלו.
סיכום
התמודדות בריאה עם שינויים ומעברים על פי התפיסה הסינית מתאפשרת על ידי שני רעיונות בסיסיים: הראשון, רעיון המרכז, הבא לידי ביטוי באלמנט האדמה. השני, רעיון הזרימה החלקה, הבא לידי ביטוי באלמנט העץ. המערכת העיקרית המגיבה בתקופת השינוי או המעבר, היא מערכת העצבים, המתבטאת בעיקר במערכות הלב והכבד. כאשר מערכת אחת יוצאת מאיזון היא משפיעה, על פי רוב, על מערכות נוספות. מכלול הסימפטומים עשוי להשתנות מאדם לאדם על פי מבנה האישיות והקונסטיטוציה. כאשר אנו באים להרכיב טיפול צמחי, יש להתאים את מבנה הפורמולה למקרה הספציפי, על ידי חיזוק או הדגשה של המערכות העיקריות שיצאו מאיזון, על ידי מודיפיקציות על בסיס הפורמולות הנ"ל, או על ידי שימוש בפורמולות קלאסיות נוספות מתאימות כגון :
Tian Wang Bu Xin tang (Emperor's Pill To Tonify The Heart), Suan Zao Ren Tang (Sour Jujube Decoction).
מאת דניאל פרין Li.Ac M.Hb , מטפל ברפואה סינית, שיאצו תזונה וצמחי מרפא סיניים ומערביים, הרבליסט מוסמך. מרצה לרפואה סינית, שיאצו ותזונה במכללת "מירב" של האוניברסיטה הפתוחה בשיתוף קופת חולים "מכבי". מקים ומנהל קליניקה פרטית משנת 2003.
עוסק באומנות לחימה סינית עתיקה "שין אי צ'ואן – אומנות הלחימה של הלב והכוונה", מדריך מוסמך מטעם מכון ווינגייט.
"הלב מביע רצון, הרצון מייצר כוונה, הכוונה מוליכה את הצ'י, הצ'י הוא הכוח המניע".