במהלך השנים האחרונות נוצרות מגמות הולכות וגוברות של הפרעות אכילה ממגוון סוגים:
מיעוט אכילה, ומצבים בהם מרגילים את הגוף למעט אוכל. הקיבה מצטמקת וחומרי ההזנה נמצאים במחסור תמידי, מה שמחייב את הגוף לצרוך את ״משאבי החירום״ ולהימצא בגירעון תמידי.
נזהה אצל המטופל : אנמיה, חולשה, חיוורון ,וחוסר חיוניות.
אצל נשים המחזור יהיה קצר וכואב לרוב, ואצל גברים ירידה בליבידו וייתכנו שינויים בספירת הזרע וירידה באיכותו.
אכילה מופרזת
מצבים בהם אין ״ברקסים״ לפה ואוכלים הכול וכל הזמן, חוסר בגבולות וחוסר דחיית סיפוקים, אכילה על רקע רגשי ובלבול בין סיפוקים נפשיים לפיזיים.
שיבושים בזמני האכילה – אכילה מועטה בבוקר ופתיחת שולחנות בלילה.
אכילה תחת אש/סטרס – (עבודה, ילדים, לימודים) המעייפת את מערכת העצביים ומשבשת את ההולכה העצבית למערכת העיכול ומונעת ספיגה מקסימאלית של המזון.
ישנם מגוון של דפוסים המפריעים לנו להגיע לתפריט מאוזן ומלא ולהזנה:
כאלו המתביישים לאכול בציבור, כאלו שאינם שותים, שניזונים רק מאוכל מהיר, אנשים שטרם נחשפו לאזור המטבח וחוששים להיכנס אליו, וכאלו הסובלים מעצירות וחיים על סיבים ושאר מיני משלשלים.
בטיפול וייעוץ תזונתי סיני – נזהה את מנגנון הפעולה של המטופל וכיצד הגוף שלו משתתף במנגנון, ומה לא בסדר?
בטיפול נשאף להזין את הגוף ולהחזיר את מערכת העיכול לכושר על ידי ארוחות קטנטנות הפזורות על גבי כל היממה. ניתן ורצוי לשלב שיאצו כטיפול ולתרגל פילאטיס או יוגה לשיפור תנועתיות המעי והאיברים הפנימיים.
הזנה של הגוף חשובה ביותר הן ברובד הפיזי (אוכל) והן ברובד הנפשי (תחביבים, לימודים, וכדומה). חשוב שנדע להזין את שניהם ונלמד להפריד ביניהם ושלא נאכל מתוך תסכול ונערבב בין רגשות משתנים להזנה היציבה וההכרחית של הגוף.
איחולינו שנמצא את מה שמזין אותנו באופן אופטימלי בכול הרבדים ואם אפשר שיהיה גם טעים ונעים.
מאמר שנכתב ע"י דנאור ישי.