נכתב ע"י רותם שלו , נטורופתית מוסמכת, מתמחה באירידיולוגיה ורפלקסולוגית בכירה.
מאפיינים:בעיות בספיגה התקינה של המזון, כאבי בטן חזקים, נפיחות בבטן (גם לאחר אכילה מועטה של מזון) , גזים, שלשולים/ עצירויות לסירוגין, לעיתים מאופינים גםבבעייה של עיכול חלבונים, בעיקר מן החי.
חלק מהספטומים הללו יכולים לרמוז על חוסר בחומצת קיבה, הנקרא גם – היפוכלורידריה.
ארחיב מעט על כך:
היפוכלורידריה הינו מצב בו תאי הקיבה אינם מייצרים מספיק חומצה לקיבה הידועה גם בשם HCL.
כתוצאה מכך הגוף יחווה פעילות עיכולית ירודה, לא תקינה, ומצב זה יכול להוות מעין טריגר להתפתחות מחלות כמו מעי רגיז, הליקובקטור פילורי וכו'.
גופינו זקוק לחומצת הקיבה, מכיוון שהיא מסלקת מהקיבה חיידקים/ נגיפים הנמצאים במזון. כמו כן החומצה מונעת מגופינו לפתח מחלות שונות כתוצאה מחיידקים ונגפים אלו. לקיבה אין יכולת לעשות זאת בעצמה.
ישנן מספר סיבות לתת חומציות בקיבה, והן:
1. סטרס- זהו מצב שאנו חווים ביום יום. במצבי סטרס הגוף מפנה את כל האנרגיה שלו ללב, ולא למערכת העיכול. סטרס יכול לפגוע בתהליך העיכולי וזאת מכיוון שבאופן אוטומטי הגוף יפנה את כל האנרגיה ללב(הדם יזרום ללב ופחות דם יעבור למערכת העיכול). וזה מה שיגרום לפגיעה בתהליך העיכולי.
2. צריכה מוגזמת של אלכוהול- תגרום לדיכוי של הפרשת חומצת הקיבה.
3. מחסור באבץ – אבץ מהווה מרכיב חשוב ביצירת חומצה הידרוכלורידית, HCL,
4. הקאות ושלשולים כרוניים.
5. חיידק ההליקובקטורפילורי- נמצא אצל כולנו בגוף. כאשר המצע מאפשר לו, הוא מתפתח, ועלול לגרום בין היתר לבחילות, הקאות, כאבים בבטן העליונה ובקיבה. במצב של היפוכלורידריה, החיידק מתפתח ומקשה עוד יותר על חומצת הקיבה להיות מופרשת.
איך ניתן לזהות תת חומציות בקיבה?
1. הרגשת כבדות לאחר הארוחה, גם אם זו ארוחה קלה.
2. עצירות, שלשולים, הקאות(יש לשים לב- מצבים אלו מקושרים גם למחלות וסימפטומים אחרים).
3. ריח רע מהפה.
4. גיהוקים, צרבות לאחר הארוחה.
5. בחילות לאחר לקיחת תוספי תזונה.
6. גירוד בפי הטבעת.
7. מזון לא מעוכל בצואה.
8. כאבי בטן, תיאבון מוגבר(וזאת בגלל אכילת ארוחה קטנה הגורמת לנפיחות ותחושת שובע).
9. חסרים של B12, ברזל.
לפי האירידולוגיה ניתן לראות את ההתחלה של מצב זה ולטפל,
לעיתים ניתן לזהות זאת עוד לפני שהסימפטומים באים לידי ביטוי.
בתמונה המצורפת, לפי החצים המסומנים, ניתן לראות שמסביב לאישון ישנו עיגול בצבע אפור המקיף את כל האישון וצמוד אליו ישנה הילה אפורה המקיפה גם היא את האישון.(מוקפת בעיגול ורוד).
במצב כזה ניתן לראות שהסימנים הללו מרמזים לנו על חוסר בחומצת קיבה,
תת חומציות בקיבה, עיכול איטי של מזון, תסיסה, גזים והיווצרות חיידקים, בעיות בעיכול חלבונים, בעיקר מן החי.
אופן הטיפול יכלול:
1. שינוי תזונתי- מעבר למזונות אשר יהיו קלים לעיכול.
2. אכילת ירקות ירוקים, עליים בעיקר.
3. תוספי תזונה הכוללים אנזימי עיכול, אבץ, פרוביוטיקה, ויטמינים מקבוצת B , בדגש על B12.
4. חליטה של צמחים מרים לדוגמא שיבה (לענהשיחנית, Artemisia arborescens)- לצמחים המרים תכונה של הפרשת מיצי מרה ואנזימי עיכול אשר יאפשרו למערכת העיכול להתמודד עם כניסת המזון לקיבה למרות ההיפוכלורידריה.
מזונות מומלצים:
פירות טריים, ירקות ירוקים (בעיקר עליים) כרוב, לפת, בטטה, קולורבי, גזר, סלק, ירקות שורש, אצות ים, צנון לבן, דגנים כגון: אורז מלא על כל סוגיו, שיבולת שועל, קינואה.
**יש לשים לב, המלצות תזונה אלו הן בגדר המלצות בלבד. לסובלים מהיפוכלורידריה או בכלל, יש להגיעלאבחון. התאמת התפריט תבנה בהתאם לצורך.
נכתב ע"י רותם שלו , נטורופתית מוסמכת, מתמחה באירידיולוגיה ורפלקסולוגית בכירה.